Gjennom en ny tv-serie gjennoppdager språkaktivisten Daniel Särkijärvi sitt språk meänkieli og den tornedalske identiteten sammen med fire ulike familier.
Arkivfoto.

 

Gjennom en ny tv-serie møter språkaktivisten Daniel Särkijärvi fire ulike familier, og sammen gjenoppdager de sitt språk meänkieli og den tornedalske identiteten.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Her er fire programmer med inspirasjon og ideer om hvordan man kan revitalisere meänkieli. Det samme vil fungere på kvensk, så klart, sier Daniel Särkijärvi.

I den nye tv-serien «No niin, la oss prate» som vises på SVT, møter Daniel ulike familier og ser på hvilke språkutfordringer de møter i hverdagen.

I første episode møter vi Desiré Kauppi. Hun forstår meänkieli, men tør ikke snakke språket. Ola føler seg heller ikke bekvem med å bruke språket. Nå har de lyst til å snakke mer meänkieli hjemme slik at døtrene Rut og Signe skal få lære språket. Men hvordan skal man våge å ta steget med å snakke et språk som man har mistet? Kan starten være og se på den bakenforliggende årsaken?

–Tämä prukkrammi voi kans kattoa Norjassa. Neljä prukkrammia jossa kattsoja saa inspirasjuuni ja iteoita miten voi revitaliseerata meänkieli/kväänin kieli, Daniel Särkijärvi sannoo.

Se første episode her: «No niin, la oss prate»