Kvengården lå i Nordreisa, en kommune kjent for å stå på for det kvenske, og som nå føler seg urettferdig uthengt via en påstand de omtaler som løgn. (Arkivfoto)

 

– Slike usanne påstander blir ikke mer sanne selv om mange sier dem, sier Hilde Henriksen i Nordreisa kommune. Hun mener det er mange som bør gå i seg selv, som ukritisk har brakt videre Bernt Isaksens påstand om stedets brannvesen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Hilde Henriksen, virksomhetsleder for anleggsdrift i Nordreisa kommune. (Foto: Privat)

Hilde Henriksen er virksomhetsleder for anleggsdrift i Nordreisa kommune. Hun er også tidligere beredskapsleder, og den som på vegne av stedets brannvesen har avvist påstanden om nedbrenning i kommunal regi som usann. På linje med Maliniemi er heller ikke hun tilfreds med den beklagelse Isaksen har gitt. Hun var beredskapsleder da forespørselen kom, om brannvesenet kunne tenke seg å ville øve på et gjenreisningshus i Rotsundelv.

Les også: Bernt beklager

– Her er det oppgitt helt uriktig informasjon fra Bernt Isaksen, og jeg syns det er skremmende å gå ut med slike påstander, uten å kontrollere om de er riktige, sier Henriksen, som reagerer sterkt på at verken Isaksen eller andre har tatt kontakt. Her er det mange som bør tenke seg grundig om, mener hun, og nevner foruten organisasjoner og Porsanger museum også medieforetakene Ruijan Kaiku og Utrop, altså steder som har referert og spredt saken.

– Slike påstander må sjekkes ut uansett hvor mange som sier det samme. Det blir ikke mer sant selv om mange sier det, sier hun.

I løpet av de 15 årene Henriksen har jobbet som leder for beredskap brann i Nordreisa kommune, opplyser hun at stedet brannvesen har brent ned kun 1 bygning. Et reelt øvelsesutbytte lå til grunn, og bygningen var miljøsanert og sjekket ut på alle bauger og kanter. Det skal nemlig et omfattende forarbeid til før hus kan påsettes, selv i øvelsesøyemed, klargjør hun.

– Dette er en alvorlig sak. Her hevdes det at Nordreisa kommune har tatt knekken på viktige kulturminner, noe som både er løgnaktig og svært uheldig for oss. Det er svært sjelden at vi aksepterer nedbrenning i øvelsessammenheng. Og når vi en sjelden gang gjør det, så kreves det rivningstillatelse og en rekke andre hensyn må tas, sier den tidlige beredskapslederen. Hensynet til miljøet må være på plass, og nærmiljøet skal også med på lag, der eventuelle luftveisplager grunnet røyken bare er ett av mange forhold.

– Selv ble jeg kjent med saken for bare et par dager siden, og mener som sagt at den burde vært sjekket ut for lenge siden, med en telefon til oss, fastholder hun.