På museet i Lakselv får man kjøpt disse veskene av reinskinn og kvendraktstoff. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Det er nok flere som ønsker seg disse kvenske godbitene under juletreet. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Det er ganske strenge regler for hvordan kvendraktstoffet skal brukes eller ikke brukes, men bedriften Jussakka fra Kaamanen i Enare har fått dispensasjon til å lage både vesker og smykker av det eksklusive vevde kledet.

– Disse har blitt svært populære. Det første partiet med vesker ble utsolgt med en gang, forteller Riinakaisa Laitila ved Porsanger museum.

Disse smykkene er laget både av stoffet til den kvenske kvinnestakken og herrevesten. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Savnet kvenske produkter

I dag er det kun museumsbutikken i Lakselv som selger de kvenske produktene fra Jussakka.

– Egentlig er det Porsanger kvenske språksenter som eier veskene og smykkene, mens vi selger disse for dem. Overskuddet av salget går dermed til språksenteret og revitalisering av språket i Porsanger. Det betyr at ved å kjøpe disse produktene så støtter man språk- og kultarbeidet i Porsanger, sier Laitila.

Det var da de skulle åpne det kvenske  språksenteret i samme lokale som museet, at man oppdaget at det var relativt få kvenske produkter i museumsbutikken. Dermed begynte jakten etter kvensk design. Siden Riinakaisa nylig hadde vært på kurs i kvendraktsying, hadde hun stoffrester igjen fra herrevesten og kvinnestakken. Hun sjekket litt rundt om det var mulig å bruke kvendraktstoffet til noe annet enn selve drakta, men på grunn av rettighetsreglementet til Norske kveners forbund får man ikke lov til å sy andre plagg, men man kan bruke stoffrester til andre produkter. Dermed fikk hun en idé. 

– Jeg hadde lagt merke til at Oda Liv Koivisto i Enare lagde svært populære vesker og smykker av finske folkedrakter, så jeg sendte noen stoffbiter til henne og lurte på om det var mulig å bruke disse stoffene på samme måte. Dermed fikk vi laget noen prøveprodukter som vi tok inn i museumsbutikken, sier hun.

Svært populære

Først tok de inn et parti vesker som umiddelbart ble utsolgt.

– Da måtte vi bestille inn flere på grunn av stor etterspørsel. Denne gangen tok vi også inn flere farger, og etter hvert fikk vi også inn nåler og smykker, sier hun.

I følge Riinakaisa har de kvenske produktene blitt svært populære.

– Kvinnene faller gjerne for veskene, mens for herrenes del har nålene vært populære, sier hun.  

De har også så smått vært i kontakt med kvenforeninger om større bestillinger.

– Og hvis man ikke har mulighet til å komme hit til museumsbutikken, så er det bare å ta kontakt med oss så kan vi ta i mot eventuelle bestillinger og sende produktene til andre steder i landet, forsikrer Laitila.

Veskene er laget av mykt garvet reinskinn i ulike farger (Foto: Jussakka)

Kvalitetsprodukt

I tillegg til selve kvendraktstoffet, er veskene laget av mykt reinskinn.

– Vi føler at reinskinn som materiale passer godt sammen med kvendraktstoffet. Veska er utrolig myk og lett å bære, og den holder seg fin, sier hun.

Riinakaisa mener at denne kombinasjonen også gir veska et svært eksklusivt preg. I dag får man vesken med skinn i mørk og lys brunt, sort, forskjellige blåtoner, rødt, grønn og gult.

– Hvis man vil bære en liten bit av det kvenske så er dette bra produkter, mener hun.

Sammen med produktene får man også en liten informasjonsfolder om kvendrakten og kvendraktas historie.

Anneli Naukkarinen har fått mange positive tilbakemeldinger når hun har brukt veska (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Håper andre blir inspirert

Ei som for lengst har skaffet seg veska er Anneli Naukkarinen ved Porsanger kvenske språksenter.

– Jeg får mange fine tilbakemeldinger når jeg bruker den, og de som kjenner kvendrakten legger merke til stoffet med en gang, forteller Anneli.

Hun røper at både ordføreren og varaordføreren i Porsanger har veska, og liker å bruke den i offentlige sammenhenger.

– Disse produktene er blitt viktige kultursymboler, og siden kvendraktstoffet er et viktig element her, så gjør det veskene og smykkene mer tilgjengelig for de fleste, sier Anneli.

Hun håper at også andre også blir inspirert til å lage design inspirert av kvenske kulturelementer.

– Det hadde vært stas, sier hun.

Utstillingen Multiformes – Arthadicrafts with stories of Lapland. (Foto: Jussakka)

Inspirert av folkedrakter

Kolleksjonen, designet av Oda Liv Koivisto, heter ComeBack og består av vesker og smykker med elementer fra forskjellige finske folkedrakter, i tillegg til kvendrakten.

– Disse folkedraktene er fantastisk finsk håndverk og en tradisjon som fortjener å bli sett. ComeBack-serien er en ny versjon av fine mønstre i en moderne form, og med produktene kan alle ta et lite stykke av den finske bunadstradisjonen inn i hverdagen eller feiringer, forklarer designer Oda Liv Koivisto.

Etter folkedraktutstillingen «Multiformes – Arthadicrafts with stories of Lapland i 2018», satt hun igjen med mange stoffbiter, og da ble ideen om smykker født.

– De vakre folkedraktstoffene fortjener å bli brukt også utenfor de store høytidene, synes Oda Liv.

– Tilbakemeldingene fra Finland har vært ganske bra, og jeg skjønner jo at også de kvenske produktene er godt likt siden jeg har fått flere bestillinger, sier hun.

Men Oda Liv ønsker ikke å ta æren for ideen til de kvenske produktene.

– Det var Riinakaisas idé, påpeker Koivisto.

 

Smykker av stoff fra finske folkedrakter laget til Finlands hundreårsjubileum (Foto: Jussakka)

Comeback er designet av Oda Liv Koivisto i Jussakka. Her med kvendraktstoff. (Foto: Heidi Nilima Monsen)