Skjermbilde fra NRKs Norge nå sending onsdag 25. april.

 

Facebookgruppen «Kvener ut av skapet» fikk mange nye medlemmer etter NRK-sending.

NRKs sending «Norge nå» ble onsdag sendt fra Tuomainengården i Vadsø. Sendinga var i sin helhet viet kvener og kvenkultur, med arbeidstittelen «Hvordan er det å være kven i 2018?»

– For ikke mange år siden var kven nærmest et skjellsord, men i dag har mange unge kvener tatt begrepet tilbake og er stolt over å være kven, innledet programleder Rune Nilson som sammen med kollega Vaino Rensberg holdt stø kurs gjennom hele sendinga.

Kvensk offentlighet

Eskild Johansen var gjest i sendinga og fikk rikelig med tid til å presentere facebookgruppen «Kvener ut av skapet». Gruppa ble opprettet av Johansen og hans slektninger for 11 år siden, mye for å se hvor mange kvener dem kunne finne på facebook.
– Det ble en slags kvensk offentlighet, i mangel på andre media, forklarte han.

– I dag er gruppa blitt mer en slags velkomstkomitè for de som ønsker å finne ut hva det kvenske er og kanskje finne sin kvenske slekt, forteller Johansen.

Bratt medlemskurve viser at det er kommet mange nye medlemmer i facebookgruppen «Kvener ut av skapet».

God respons

Effekten av eksponering i riksdekkende media lot ikke vente på seg.
Kvenene «kom ut av skapet» og i løpet av natta fikk gruppa godt over 100 nye medlemmer og det tikker fortsatt inn medlemsforespørsler.
– Det er veldig artig. Veldig bra at vi blir flere, medgir Johansen.
– Nå ser man hvor viktig det er dette med media er, påpeker han.

Hovedtyngden av gruppas medlemmer kommer fra Norge, men gruppa har medlemmer fra 10 ulike land, inkludert Australia og USA. I Norge er Tromsø en av de mest populære byene med Oslo, Alta og Lakselv hakk i hæl.

Kvensk gjennombrudd

Johansen mener den kvenske kulturen har fått et gjennombrudd og at man har klart å bære ut positive budskap. Da vil de unge være med.
– Jeg tror det er veien å gå. Folk oppdager at mange andre sitter med de samme erfaringene og man kan bruke «kvener ut av skapet».
Gruppa er først og fremst en plass hvor språk og kulturelle ting blir delt.
– Folk er opptatt av å forstå hva kvener og kvenkultur er, forklarer Johansen.
– Vi har ikke store tunge etninske diskusjoner i denne gruppa.

Skape verdier

Det viser seg at når ungdommen begynne å bli stolt av sin kultur, vil man kunne skape verdier av kulturen.
– Vi har et stort potensiale i kvenkulturen, mener Johansen.

Et eksempel på å skape verdier av den kvenske kulturen ble også presentert i sendinga. Ole Christian Gaski har sammen med sine medgründere, Torgrim Jankila og Stian Feldt Didriksen etablert Qvænbrygg, Norges nordligste og bryggeri, hvis man ser bort fra bryggeriet på Svalbard.
– Vi er opptatt av vår felles kultur, sier Gaski.
Om Qvænbrygg får samme «boosten» som «Kvener ut av skapet» gjenstår å se.

Velstelt by

Tuomainengården var et av få bygg som sto igjen etter andre verdenskrig og er nå fredet av Riksantikvaren. På museets hjemmesider kan vi lese at gårdens opprinnelige navn var Vinikkagården etter Johan Petter Vinikka som bygde huset i 1851. Han utvandret fra Tornedalen i Sverige i 1845 og slo seg ned i Ytre kvenby. Kaisa Maliniemi, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, kunne fortelle at Vadsø på 1800-tallet hadde i overkant av 60 prosent kvenske innvandrere. Tuomainengården er i dag en av museets kvengårder.

Byen reiste seg igjen etter krigen og har i dag i overkant av 6000 innbyggere.
– Det har jo sin sjarm med en by som er bygd om på rein pur vilje og fanskap, mente Nilson, etter å ha blitt guidet rundt i Vadsø av Fritjof Methi som ikke ville påstå at Vadsø var en arkitektsmessig skjønnhet – mere som firkantede brunoster.

– Men velstelt, det er den, mente Methi.

 

Her kan du se hele Norge nå sendinga fra Vadsø: https://tv.nrk.no/serie/norge-naa#t=22m18s