Kaffeost ferdig, mangler bare å dele den opp i fine terninger. (Foto: Sander Larsson Framnes) 

 

Jobben som må gjøres, sier Pia Wilhelmsen fra Drammen, er å bringe glemt og fortrengt kunnskap fram i lyset.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Da vi møtte Pia Wilhelmsen på kulturverkstedet i Horten i høst, hadde hun laget kaffeost for første gang. Den lages av melk, og vi var nysgjerrige på hvordan hun gjorde det og hvordan det gikk.

– Det gikk helt fint. Min oppskrift er fire liter melk som kokes opp. Da må det passes på, så det ikke brenner. Så har man kefir oppi, da skjer det en prosess som gjør at det danner seg en proteinmasse som faktisk likner en del på cottage cheese, sier kaffeost-lagersken.

I høst lagde Pia Wilhelmsen sin første kvenske kaffeost. – Det føles som om tradisjonen tas videre, sier drammenseren. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Etterpå, sier hun, øses massen pent opp i en form og legges i press. Det skal stå i ro så det får satt seg. Det som blir igjen er mysen, den kan sikkert også brukes til noe, bare at det gjorde ikke Wilhelmsen denne gangen. Hun er forresten opprinnelig er fra Børselv, men bor i dag i Drammen.

– Hvilket forhold hadde du fra før til kaffeost?

– Det var første gang jeg laget det, men mine eldre slektninger laget det ofte. Så jeg merket det når jeg laget det, at nå tar jeg over en tradisjon. Det var en fin følelse, stå over den store gryta og vite at nå er det min tur. Det er mye kunnskap som er glemt eller fortrengt, jobben med å få det opp og fram i lyset må gjøres, sier hun.

Wilhelmsen er aktivt med i den lokale kvenforeningen, og bekrefter at det har vært mye å ta tak i. Alltid viktige ting, og stort sett alltid positive ting. Det fine er, sier hun, at de mange aktivitetene gir videre inspirasjon.

– Vi vil arrangere liknende ting også i framtiden. Det er masse kvener her i området, og mange som ikke vet om det selv. Men heldigvis har det blitt sånn i dag at mange av oss er opptatt av røttene sine, hvem vi er og hvor vi kommer fra. Det er noe som ligger i tiden, og mange blir også bevisst sin kvenske bakgrunn.

– Større åpenhet i dag enn før?

– Ja. Helt klart. Litt sånn at det er kult å være kven, sier Wilhelmsen.