Nils-Einar Ørnebakk er stolt av det kvenske flagget, og håper Oslo kommune sier ja til å heise det på Kvenfolkets dag. (Foto: Liisa Koivulehto)

 

Nils-Einar Ørnebakk håper Oslo-politikerne sier ja til å heise kvenflagget 16. mars.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Det er veldig positivt for kvenene dersom kvenflagget heises utenfor Oslo rådhus på Kvenfolkets dag. Det er et viktig symbol, spesielt siden det er hovedstadens rådhus, sier Nils-Einar Ørnebakk, leder i Kven Østlandet.

Førstkommende mandag, 10. februar, skal saken om kvenflaggheising i Oslo opp til behandling.

Kommunen tok initiativet

Ørnebakk forteller at det i saken var ordførerens kontor som tok initiativ. Først overfor Norske kveners forbund, så ble kontakten videreformidlet til kvenforeningen. Kvenforeningslederen har allerede vært på møte på rådhuset sammen med styremedlem og kulturutvalgsleder Mary Kristiansen for å fortelle om kvenene og Kvenfolkets dag. Med seg hadde de både flagg og informasjon.

– Vi opplevde det som et veldig godt møte, og de virket veldig interessert i det vi jobber med, sier Ørnebakk om møtet som ble holdt i ordførerens lokaler 31. januar.

I forbindelse med møtet fikk de kvenske representantene til og med se den aktuelle flaggstangen som kvenflagget forhåpentligvis skal heises opp i den 16. mars i år.

– De dro oss bort til vinduet og pekte ut flaggstanga. Den står på sjøsiden av rådhuset, sier Nils-Einar.

Ønsker markering

Det politiske vedtaket om hvorvidt kvenflagget skal heises i hovedstaden på Kvenfolkets dag, avgjøres som nevnt allerede mandag førstkommende.

– Dersom dette går gjennom vil det bety enormt mye for kvenene, ikke bare i Oslo, men over hele landet. Symbolikken vil vise at de tar oss på alvor, spesielt siden de selv har tatt initiativ. Vi er svært glade for at vi blir tatt hensyn til, sier kvenforeningslederen.

Ørnebakk håper det vil bli en fast tradisjon at kvenflagget heises utenfor Oslo rådhus på Kvenfolkets dag.

– Hvis vi får et ja på dette her, så vil vi selvfølgelig være tilstede på flaggheisingen og lage en markering rundt dette, sier han.

Stor feiring

Ørnebakk sier kvenforeninga allerede har lagt store planer for markeringen av årets 16. mars i Oslo.

– Vi ønsker en litt annerledes måte å feire dagen på. Vi håper på å starte dagen med flaggheising på rådhuset, og så fortsette programmet utover dagen med innledning om kvenenes historie, hilsningstale med biskop emeritus Gunnar Stålsett, musikkinnslag og en fotoutstilling. Vi ønsker også at det kvenske kulturuttrykket skal komme tydeligere fram, sier han.