Generalsekretær Ivar Johnsen (NKF – RK), verksamhetsledare Maja Mella (STR-T) og Göran Johansson, johtaaja – leder Kvänerna i Malmfälten.

Media og lærermangel sto på dagsorden da representanter for norske og svenske kvener (lantalaiset) og tornedalinger ved lederne for Svenske Tornedalingers Riksforbund – Tornilaaksolaiset, Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto og Kvänerna i Malmfälten, fredag 12. januar.
De kvenske/tornedalske lederne diskuterte utfordringer og bekymringer rundt situasjonen i våre land i dag, særlig media og lærerutdanning for kvensk og meänlieli.

Til stede møtet var Bengt Niska, johtaaja – leder Svenske Tornedalingers Riksforbund – Tornilaaksolaiset, Hilja Huru, johtaaja – leder Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto, Göran Johansson, johtaaja – leder Kvänerna i Malmfälten, i tillegg til verksamhetsledare Maja Mella (STR-T), nestleder Trygg Jakola og generalsekretær Ivar Johnsen (NKF – RK).

Dessverre er det i begge land få journalister på kvensk/meänkieli og bemanningen strekker ikke til å gi et dekkende nyhetsbilde. I Norge mangler sendinger på kvensk fullstendig etter nedleggingen av radiotilbudet på kvensk. De kvenske/tornedalske lederne ønsker felles media i Norge og Sverige for kvensk og meänkieli ved statskanalene NRK, SVT og Sveriges Radio, og ber våre myndigheter og Kulturdepartementene i Norge og Sverige om å intensivere arbeidet for å få på plass et godt samarbeid for felles kringkasting med aktørene NRK Kveeni, SVT Meänkieli og Meänraatio.

Ingen planer

– Vi har fått masse positive tilbakemeldinger på det nye tilbudet vårt til den kvenske befolkninga og er veldig glade for det. Nettportalen er et aktuelt sted for kvenske begivenheter, med fokus på kvensk språk og kultur. Nettportalen er fortsatt i en utviklingsfase og vi skal utforske videre samarbeid der det er relevant, men har ikke en plan om felles nordisk nyhetssending. Men vi tenker at det er et fleksibelt nettsted hvor vi publiserer aktualiteter og også kan ha annet videoinnhold som da vi streamet regjeringas lansering av sin plan for kvensk språk denne uka, sier regionredaktør Tone Kunst i NRK.