Kvensk språkkurs for nybegynnere i gang på Halti.

Peter Vang er en av 18 kursdeltakerne som startet på nybegynnerkurs i kvensk på Halti kvenkultursenter – Haltiin kväänisentteri onsdag forrige uke. Første kurskveld gikk med til å lære seg noen «hverdagsfraser» på kvensk. Frem kommer ord og uttrykk vi ofte har hørt men ikke viste var kvenske.

– Jeg liker å lære språk, så når dette tilbudet kom, var det bare å hive seg på, så får vi se hva det blir ut av det, sier han, og legger ikke lista så høyt at det blir uoverkommelig.

Språkkurs på Halti kvenkultursenter. Foto: Pål Vegard Eriksen.

.

Tapt språkrikdom

– Tenk for en rikdom vi har mistet, sier Peter Vang.

Selv husker Vang hvor stilig han som guttunge syntes det var når besteforeldrene snakket samisk på butikken når dem møtte folk.

– Den språkrikdommen som har vært i området er jo borte, og det er trist. Selv om folk kanskje kom fra fattige kår – var dem i alle fall språkrike, fastslår Vang.

– Kanskje jeg kan gå på butikken å hilse «hyvvää päivää» – og kanskje til og med kunne spørre hvordan det går og hva man har handlet i dag, smiler Vang.

Språkkurs på Halti kvenkultursenter. Foto: Pål Vegard Eriksen.

.

Kvenske røtter

– Jeg er jo i utgangspunktet veldig språkinteressert. Og jeg vet jo meget godt at jeg har kvenske forfedre på begge sider i slekta, sier han, – jeg er norsk – men vet hvor jeg har mine røtter.

– Jeg går ikke rundt å har en kvensk oppvåkning, humrer han.

Interessen for språk er også hovedgrunn til at Vang nå vil lære seg litt kvensk. Fra før kan han litt samisk, uten at det er formalisert på noe vis, og medgir at det ikke har vært så god struktur på språklæringa hans opp gjennom årene. Språk er en kulturbærer i samfunnet.

– Jeg liker å lære språk og hadde jeg tenkt litt annerledes da jeg var yngre, ville jeg nok ha lært flere, medgir han.

Han berømmer Halti kvenkultursenter – Haltiin kväänisentteri for å gjøre en utmerket jobb med å løfte og gjøre det kvenske mer synlig i nærmiljøet.

Språkkurs på Halti kvenkultursenter. Foto: Pål Vegard Eriksen.