Huset har glassvindu og veranda og et prangende dørskilt som presis viser hvem som bor her. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Inspirert av kvensk byggeskikk fra førkristen tid.

 

Maureen Bjerkan Olsen

 

Planen var en kvensk herregård med lafteknuter egnet til å vekke moderne tømmerfaglig anerkjennelse.

Men da første byggetrinn raste sammen under vekten av seg selv og store forhåpninger, gikk jeg for prehistorisk lafteteknikk og ei enklere stue i skogen med spiselige løsninger og utmerket lufting. Det ble et sjarmerende krypinn med personlighet – idyllisk beliggende i hjertet av de dype, finske skoger. Byggeoppskriften er enkel. Hjemmelaget eller kjøpt pepperkakedeig, sunn lim og regneferdigheter nok til å kunne telle til 10.

Et nystekt og nylaftet pepperkakehus, kan den søte juletid bli mer kvensk?

Noen vil kanskje påpeke det flate taket. Til det svarer jeg at flatt tak, det hadde mamma på hytta i Reinelvdalen, og den hytta var ei laftet tømmerhytte fra Finland. Ja vel, sier kanskje du, men hvor er den vedfyrte badstuen? Da svarer jeg at hvis du har hytte i Reinelvdalen i Nordkapp, med samme tilgang på ved som en eskimo, da sløser du neppe bort de stakkars utkrøpne vierkvistene for å lage noe så tynt begrunnet som lunken damp. Det er en traust kårbolig, intet luftslott.
Likevel, jeg innrømmer at jeg sa at det laftete pepperkakehuset befinner seg i de finske skoger. Der vokser fyringsveden på trær, så jeg lover herved å søke vedfyrt badstu før neste byggetrinn.

Forhåpningen brast: Regneferdighet er svært viktig, fant jeg ut. Du må nemlig kunne telle til 10 når sånt som dette skjer. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Huset er i overkant astma- og allergivennlig. Jeg forsøkte å bygge med rundtømmer, det dumme var at tømmeret flatet ut under steking. Neste jul går jeg for tynne pølser av kransekakedeig, som jeg håper vil gi rundere tømmer.
Huset er fint. Det har 3 vinduer med ramme, alle med glassruter laget av knust kjærlighet på pinne. Ingen skal si at byggeprosjektet manglet hjertelag og kompetent bruk av hammer. Pluss lim. Mye. Her er oppskriften på lim som gjør at ungene eller hunden overlever dersom de får kloa i praktbygget:

500 gram melis
2 eggehviter
Saften av 1 sitron

Gjør sånn: Bland melis og eggehvite og tilsett sitronsaft til slutt. Kan brukes med en gang.
Vinduer med glass; lag ei «bilderamme» av deig, fyll rammen med knust kjærlighet på pinne og stek.

Lafteknutene er som sagt noe gisne. Problemet var at lafteknutene fløt sammen hvis de ble skåret ut før steking, og knakk hvis du prøvde etter steking. Løsningen ble et tilfelle av den romslighet kvener ofte ønsker seg av storsamfunnet, nemlig lafteknuter med 2 centimeter uttak i stedet for det ideelle som er 1.

For sprengkalde dager har huset en vedovn, og på tunet ei rundelig vedkasse. Det advares likevel mot stormfyring, da vinduene kan smelte. Ellers ser vi en romslig veranda i front, universelt betenkelig utformet trapp opp, pipe med trekk på toppen, spiselig lynlim i sammenføyningene, og dør med knortehåndtak og staselig dekor. Taket kan også løftes av, slik at man sommerstid har et kvensk pepperkakehus med cabriolet og gode solforhold.

Innflytningsklare saker for store og små.

Laftekassen før montering. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)