I Vadsø legges det planer for en ukelangt arrangement med kvensk fortegn. (Arkivfoto. Monica Milch Gebhardt)

 

Arrangøren har satt av første uke av juni.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Nå skal kvensk og norskfinsk kultur fram i søkelyset. Det planlegges konserter, mataktiviteter og mattilbud, opplegg for barn og unge, litteraturpresentasjoner, historisk vandring og annet gøy – alt med kvensk fortegn,» heter det i en pressemelding fra Kvenfestivalen signert Mia Krogh ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Museet er også sted for et informasjons- og pressemøte om den nye festivalen, et møte som gjennomføres førstkommende mandag 4. februar. Krogh opplyser at initiativtaker bak kvenfestivalen er Ølli Jessen, som høsten 2018 tok kontakt med kvenmuseet for et mulig samarbeid.

I alle aldre

Vadsø er fra gammelt av kjent som kvenbyen og kvenenes hovedstad, og når det gjelder museets hovedbidrag i den aktuelle uken, så rettes det mot skoleelever samt festivalens faglige ramme.

«Museets kvenuke og Kvenfestivalen skal ha aktiviteter og tilbud til besøkende i alle aldre. Museets tilbud rettes spesifikt mot grunnskolen, med planer om håndverksaktiviteter knyttet til fiske og fiskeprodukter; vi planlegger danse- og musikkforestilling for barnehage og omsorgssenter/livsgledehjem, faglige foredrag, utstillinger med mer,» melder Krogh.

Mange støttespillere

Hva det økonomiske angår, så har folkene bak festivalen søkt midler til gjennomføring hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kulturrådet, Vadsø kommune/Den kulturelle spaserstokken og Landslaget for lokalhistorie. Museet har i tillegg fast DKS-avtale med Vadsø kommune om tilbud til grunnskolen dekket delvis av den lokale Kulturelle skolesekken.

«Andre samarbeidspartnere og bidragsytere er Vadsø kommune, Norske kveners forbund – Ruijan kveeniliitto, Vadsø historielag, Kvensk Språksenter Vadsø – Kväänin Kielisentteri Vesisaari, Vadsø bibliotek, Varangerfestivalen, og etter hvert flere.»