Forrige slektsforskertur til Tornedalen ble arrangert i 2019. Her er deltakerne samlet like foran den umiskjennelige håvfiskeren ved Kukkolankoski. (Kuva: Bente Nordhagen)

 

Etter en vellykket slektsforskertur til Tornedalen for snart fire år siden, legger arrangørene opp til en ny mulighet i 2023, så fremt interessen er tilstrekkelig.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I 2015 ble det inngått en formell samarbeidsavtale mellom Slekt og Data/Suku ja Daatta og Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto. Som følge av dette nedsatte partene «Kvensk samarbeidsgruppe», bestående av medlemmer fra begge sider.

Den kvenske samarbeidsgruppa planlegger for tiden sin tredje slektsforskertur til Tornedalen. Det skal skje den 17. til 21. august i 2023, melder kvenforbundet på sine nettsider.

Siste slektsforskertur ble gjennomført før koronapandemien, tilbake i 2019.

Haaparanta og Tornio

Denne gangen er det Haaparanta (Sverige) og Tornio (Finland) som står øverst på prioriteringslisten, men arrangørene melder at man fortsatt er helt i startgropen hva angår planlegging.

Les også: Vil du finne dine kvenske røtter?

Det man uansett kan si fra arrangørhold, er at man legger opp til samarbeid med Haparanda Torneå forskarförening. To av deres medlemmer er med i planleggingsarbeidet. Det vil også bli slektsforskerseminar med fokus på kilder fra Finland, Sverige og Norge, og det vil bli besøk på Tornedalsmuseet i Tornio.

Buss og overnatting

Det vil bli satt opp buss fra Tromssa/Tromsø, og man planlegger også ut fra at det blir buss fra Finnmark, enten med utgangspunkt i Vesisaari/Vadsø eller Alattio/Alta, melder arrangørene. Det vil også legges opp til overnatting underveis til/fra Haaparanta.

Kan melde interesse

Til tross for at slektsforskerturen i utgangspunktet er forbeholdt medlemmer av de to organisasjonene, er ikke døren lukket for andre:

– I utgangspunktet er det for medlemmer av Slekt og data og Norske kveners forbund, med eventuelt følge. Ikke-medlemmer kan stå på reserveliste. På de tidligere turene har det vært noen få ledige plasser, sier Bente Nordhagen i Kvensk samarbeidsgruppe.

Etter det Ruijan Kaiku forstår, er det ikke klart for bindende påmelding riktig enda. Den muligheten vil komme så snart mer er på plass, men både medlemmer og ikke-medlemmer kan melde sin interesse allerede nå. Fra arrangørens side tar man forbehold om at det blir tilstrekkelig antall påmeldte.

Interessert? Kontakt Øyvind Larsen per e-post til oyserla@gmail.com.

Les også:

Vedtok kvensk navn på organisasjonen