God stemning på New Amigos språkkafé. (Foto: Vilde Christoffersen Walsø)

 

De midtnorske kvenene feiret kväänin kielipäivä – kvensk språkdag med både språkkafé og bokbad.

 

Vilde Christoffersen Walsø

 

Stedet var Habitat i Trondheim, en grønn oase av et utested. Ruijan kväänit Keski-Norja – Norske kvener Midt-Norge har arrangert språkkafé flere ganger, med noe varierende oppmøte. Men på språkdagen møtte mange opp for å lære kvenske ord og uttrykk gjennom brettspillet New Amigos.

Språkspill til forlystelse

Blant annet kom to representanter fra Kvääninuoret – Kvenungdommen tilreisende fra det høye nord, og også foreninga Samisk arena Tråante var representert.

– Det var veldig gøy at det var så mange som kom på språkkafeen, sier Alma Olsen fra Ruijan kväänit Keski-Norja, som har vært med på planleggingen.

– Det var god stemning, og det blir alltid mye latter rundt bordet. Jeg anbefaler alle som har lyst og kan, å ta turen neste gang. Følg med på facebook og e-post for informasjon om tid og sted, sier Olsen.

Fin samtale 

Før bokbadet med lyrikeren M. Seppola Simonsen skulle begynne, ble det helt fullt i lokalet. Det var tydelig at både kvener og litteraturinteresserte ikke-kvener hadde møtt opp.

Erlend Skjetne og M. Seppola Simonsen. (Foto: Vilde Christoffersen Walsø)

Det var styreleder i Ruija forlag, Erlend Skjetne, som ledet samtalen med M. Seppola Simonsen. Her ble både kvenske og lyriske aspekter diskutert, og mange dikt ble lest – ett sågar på kvensk.

Etterpå var det boksalg, der «Hjerteskog / Syđänmettä» gikk unna som varmt hvetebrød. Habitat fikk nok også solgt mang en pizza og leskende øl til alle som feiret den kvenske språkdagen.

En viktig dag

Runar Christoffersen Walsø er styremedlem i Ruijan kväänit Keski-Norja, og var blant dem som møtte opp til både språkkaféen og bokbadet. Han har vokst opp i Trondheim, der få kjenner til kvenene og det kvenske språket.

– Markering av dager som kvenfolkets dag og den kvenske språkdagen er kanskje spesielt viktig her som det kvenske er såpass ukjent. Når folk i Trondheim får høre noen kvenske ord fra diktsamlingen, er det mange som hører språket for første gang. Jeg håper at det gjør folk interessert i å lære mer om kvenene. Og så er det veldig morsomt å være med på, sier Walsø.