Kirsten Eira og Jonny Aleksander fra Eira Duodjelatnja i Kautokeino har laget sin egen kvenskinspirerte drakt. 
Foto: Kvenlandsforbundet

 

Under Kvenlandsforbundets landsmøte ble det vist frem en ny kvenskinspirerte drakt.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Etter at forhandlingene var unnagjort på landsmøtet til Kvenlandsforbundet i begynnelsen av mai, var Kirsten AG og Jonny Aleksander fra Eira Duodjelatnja i Kautokeino invitert til middagen for å vise fram sitt egendesignende antrekk som Kvenlandsforbundet har fattet interesse for etter at å ha sett bilder paret har hatt på sine egne profiler på facebook. Disse ble sydd av Kirsten AG for omtrent 8 år siden, og er brukt ved bare to anledninger tidligere.

– Det er bare herredrakten som er inspirert av jakken til herrekvendrakten, forteller Kirsten AG Eira. Hun presiserer at det ikke er de selv som har kalt draktsettet for kvendrakter, men dette er et begrep som noen andre har funnet på i forhold til drakta.

Jakken og gáktikjolen er laget i lyst ullstoff med rene kantdetaljer. Antrekkene er ellers komplimentert med skinnbukse, halskjerf, matchende skallebånd, silkesjal, skinnbelter med hornknapper og brosje i horn, sølje, veske og kerosko. Alt tilbehøret er det samme som paret ellers bruker til sine Guovdageainnu gákti.

– Jeg hadde lyst til å lage et plagg til min mann som kunne vise hans kvenske tilhørighet, samtidig som det skulle passe inn i vårt miljø. Ikke minst skulle det være et anvendelig plagg hvor vi kunne bruke det samme tilbehøret til som vi allerede hadde til våre Guovdageainnu gákti. Senere fikk jeg forslag fra en bekjent om å sy en matchende gáktikjole, så da gjorde jeg det, forklarer designeren om parets antrekk.

 

Kirsten Eira og Jonny Aleksander fra Eira Duodjelatnja i Kautokeino har laget en kvenskinspirert drakt. Foto: Kvenlandsforbundet