Helén Vikstvedt og Inger Birkelund. (Kuva: Frank Halvorsen)
De som tidligere har fulgt Løvebakken og 20 spørsmål på NRK har nok både sett og hørt henne i aksjon. Torsdag holdt Helén Vikstvedt teaterworkshop for alle de ansatte i Kvääniteatteri.
Frank Halvorsen / Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
– Jeg er innmari heldig som ble invitert hit for å holde en impro- og teaterworkshop på én dag med denne fine gjengen med skuespillere. Det sier den profilerte tv-komikeren, Helén Vikstvedt.
Torsdag var hun på plass på Halti i Nordreisa for å holde workshop for de ansatte på Kvääniteatteri, dette i forbindelse med at alle de fem ansatte var samlet denne uken.
I tillegg til teatersjef Frank Jørstad og produsent Inger Birkelund, har teateret nylig tilsatt Astrid Serine Hoel, Sara Maria Malinimi Lindbach og Ørjan Steinsvik, som mange husker fra premiere-forestillinga «Näkymätön kansa – Det usynlige folket.»
Flinke folk
Vikstvedt, som blant annet er et kjent fjes og en kjent stemme fra NRK-satsingene «Løvebakken» og «20 spørsmål», skryter av kventeater-gjengen:
– Jeg føler at lista ligger høyt her, og det skal den gjøre også. Dette er flinke folk, full av entusiasme over å være med å skape dette nye teateret og få det på fote. Og det er jo nettopp for at de er så gode at de er her, sier hun.
Får skryt: De tre nytilsatte hos Kvääniteatteri, Sara Maria Maliniemi Lindbach, Astrid Serine Hoel og Ørjan Steinsvik, får skryt av Helén Vikstvedt. (Kuva: Frank Halvorsen)
Vikstvedt forteller at hun er inne for å veilede de lite grann, og på spørsmål om hun føler at hun har den kunnskapen som skal til, sier hun:
– Ja, det gjør jeg. Jeg har ingenting å by på når det gjelder det kvenske, der er min kunnskap skjør og liten, men jeg synes det er innmari spennende å få bli invitert inn i denne verden som nå åpner seg for meg og mange andre i Norge. Kvenene har jo vært en «hemmelig» gruppe for mange av oss.
Vil lære mer
Vikstvedt sier at hun ikke visste at kvenene hadde sitt eget flagg før hun så det utenfor Nationaltheateret, men at det begynner å komme en bevissthet.
– Fornorskningsprosessen knyttet til samene er vi på en måte «vant» til, de har vært oppe i bevisstheten vår ganske lenge, men det har ikke kvenene. «Ignorante-Helén» har nok på en måte tenkt at disse folkegruppene er det samme. Men jeg har jo lært at kvenene er en egen minoritet, med et språk som kan forsvinne hvis man ikke tar hånd om det.
– Sånn sett er jeg også takknemlig for å bli invitert inn, og få være med og se hvordan jeg kan spre noe av min kunnskap. Og så er bonusen at jeg også lærer noe. Jeg tenker at hvis man greier å ta vare på den kvenske kulturen, så forringer det ikke andre kulturer, det beriker oss bare. Så det er spennende og absolutt noe jeg vil lære mer om, sier hun.
– Men skuespill og teater er vel nokså universelt?
– Ja, det er akkurat det. Det som er mitt fagfelt, som er skuespillerarbeid og improvisasjon, dét kan jo jeg mye om. Og dette er unge mennesker, så kanskje er det noe av det jeg kan, som jeg kan lære videre. Jeg underviser jo også mye, så jeg skal prøve å dele noe av det som er min kunnskap så godt som jeg kan. Og så bruker de jo det de eventuelt måtte finne nytten i, sier Vikstvedt.
Har hørt ryktene
På spørsmål om hun har hørt om «Näkymätön kansa – Det usynlige folket»-forestillinga, sier hun:
– Ja, det har jeg. Jeg fikk dessverre ikke sett den, fordi jeg spilte selv da de gjesta Nationaltheateret, men jeg har hørt at det var en supersuksess. Det har jeg blitt informert om av teatersjefen selv (Kristian Seltun, journ. anm.).