I fjor vant Katriina Pedersen. Hvem vinner i år? (Foto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Hei alle sammen. Æ heter Frank Halvorsen og er klar for ny sending her på Ruijan Radio. Den andre i 2023.

I dagens sending skal vi høre at tiden er moden for å foreslå kandidater til hedersbetegnelsen «Årets kven 2022/2023.»

Det var på Kvenfolkets dag den 16. mars i fjor at den aller første «Årets kven» ble kåret. Den kvenske språkkonsulenten i Kvænangen, Katriina Pedersen, ble tildelt tittelen. Nå er det igjen tid for å nominere kandidater, og om den saken har vi tatt en prat med Kai Petter Johansen, lederen for Norske kveners forbund, Ruijan Kvääniliitto. Det er som kjent dem som sammen med Ruijan Kaiku står bak kåringen.

I dagens sending skal vi også en tur til Tromsø, hvor kvenene ser fram til ei hel ukes feiring av årets Kvenfolkets dag, som altså finner sted om et par måneder. I år på en torsdag. Vi skal også besøke en kar som kommer fra Østlandet, og som til tross for å være en ikke-kven, gjør en meget stor innsats for det kvenske. Per Nærbø heter han, et hyggelig bekjentskap som du får med deg her på Ruijan Radio.

I tillegg skal vi til Skibotn i Troms, hvor lokale medlemmer forsøker å gjøre kvenene enda mer synlig. Første tiltak er å sette ut flerspråklige informasjonsskilt på kjente steder langs Skibotnelva.

Vi høres, og ha ei fortsatt fin uke. Hyvästi.