Kanskje du kan ta bøtta fatt og gå for en tyttebær-søndag? Nå er de fristende store og røde over det hele. Kuva: Arne Hauge

 

Å pelle seg ut i bærskogen er en fin søndags-syssel.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Har du trua på puola, tyttebær, så er høsten 2018 den rette for å hamstre. I år er det mye av dem, slik det også har vært – og stadig er – mye av både blåbær og til dels krøkebær.

Vi snakket for noen dager siden med den ivrige sopp- og bærplukkeren Edith Ramberg fra Alta, og hun bekreftet at i år er det lett å fylle bøtta med herlige tyttebær.

– De er også ekstra store og fine denne høsten, sa hun.

Mustikka, blåbær. Kuva: Arne Hauge

Man skulle tro at det er over og ut for blåbæra, men nei. De holder stadig stand mot synkende nattetemperaturer. Også dem er det bra mye av i år, lyder meldingene fra skogen. Fordi bæra som regel modner senere i høyden, kan det være klokt å trekke litt opp i terrenget. Dette også fordi nattefrosten først biter fra seg nede på flatene.

Det minnes også om at insektplagen nå er lik null, samtidig som store mengder bær kan åpne for å lage også saft. Er man måteholden med sukkeret, vil safta foruten oppfriskende syrlig også bli utrolig sunn.

Variksenmarja, krøkebær: Kuva: Arne Hauge

Tyttebærsaft er godt, men den største saftklassikeren er likevel den laget av krøkebær. Også her kan sukkermengden med fordel tas ned, får vi opplyst fra kokkefaglig hold. En nøkkel til god krøkebærsaft er forresten å blande inn rikelig med blåbær.