Dette bildet fra 2014 viser Nordre brygge på Gressholmen. (Foto: Tommy Gildseth/Wikimedia commons)

 

Gressholmen utenfor Oslo er stedet når Norjalais-suomalaisen yhdistyksen, Norsk-Finsk Forening, inviterer folk med på til sin årlige sommertur.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Som alltid vil lokale arrangementer være vanskelig tilgjengelig for det øvrige folket i vårt langstrakte land, men denne gangen er det Oslo det er tale om, så potensialet for godt oppmøte er definitivt til stede. Blir du en av deltakerne, undrer Norsk-Finsk Forening, Norjalais-suomalaisen yhdistyksen, som førstkommende lørdag 16. juli arranger sommertur til vakre Gressholmen i Oslofjorden. De skriver:

«Gressholmenissa on kiva ravintola, josta voi ostaa hyvää ruokaa. Vaihtoehtoisesti voit ottaa mukaan piknik-varusteet. Saaressa on kävelypolkuja ja useita pieniä uimapaikkoja. Gressholmenissa oli Norjan ensimmäinen lentosatama ja monia nähtävyyksiä.»

Som på norsk betyr:

«Gressholmen har en flott kro med god mat. Det er også mulig å ta med piknikkmat.
Det er fine stier rundt holmen og en del små badeplasser. Gressholmen hadde Norges første flyplass og flere severdigheter.»

Av flere kuriosa kan vi nevne at holmen henger sammen med Rambergøya og Heggholmen, som totalt dekker rundt 149 dekar. Wikipedia opplyser at store deler av området er naturreservat, selv om det som vi forstår også fins båthavn samt enkelte hus og hytter på øye. Som i sin tid også var kjent for sine mange villkaniner, en bestand som ble fjernet i 2007 fordi sultne kaniner beitet vekk vernete planter og medførte erosjon av jorden.

Nok om det, på lørdag går båten fra Aker Brygge, fra plattform E klokken 11.00. Foreningen opplyser at det tar 18 minutter over til Gressholmen. Båtbilletten for voksen koster kroner 39 og for pensjonister kroner 20, altså dersom du kjøper den via Ruter appen, opplyses det.

«Det er lurt å være tidlig ute til fergen. Når den fylles, må man vente på neste ferge. • Lauttalaiturilla kannattaa olla ajoissa. Jos lautta täyttyy, joudut odottamaan seuraavaa.»

Skulle det være andre spørsmål av praktisk karakter, så tar vi med at tur-leder oppgis å være Terttu Kalland, som nås på telefon 924 40 862.