Mens Kolme-leiren i Karelen er ment for ungdommen, er leiren i Kvænangen mest myntet på det voksne. (Foto: Arne Hauge)

 

Kvener fra Norges stiller sterkt begge steder.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kristine Jonas jobber i Kvenungdommen – Kvääninuoret. (Foto: Arne Hauge)

På grunn av korona har det i lengre tid vært en del att og fram for leire i regi av Norske kveners forbund og Kvenungdommen, og for å fjerne mulig usikkerhet; det er tale om to ulike arrangementer. Som begge endelig kan gå av stabelen. Først ut er den såkalte Kolme, det er kvensk for tallet tre. Kristine Jonas er medarbeider i Kvenungdommen, Kvääninuoret, og bekrefter at norske kvener har pakket reisesakene. Leiren begynner nemlig onsdag 13. juli og varer til mandag 18. juli.

– Det blir Kolme-leir i Nurmes denne uken ja. Det vil være ti, elleve stykker fra Norge som reiser, i tillegg til tre fra Sverige og rundt ti stykker fra Karelen, sier Jonas, som sier hun er noe usikker på det siste tallet. Uansett, de blir en fin gjeng som nå endelig kan møtes, etter det medarbeideren bekrefter har vært mye att og fram:

– Kolme er et prosjekt over tre år, og skulle i utgangspunktet ha en leir i hvert land over de tre årene, men det viste seg raskt å ikke være mulig. Det ble så planlagt en leir i Kvænangen som skulle ha fokus på norsk og svensk kultur, for så å ha en tur til Karelen året etter. Hele planen har endret seg en god del da man ikke kunne vite hvordan situasjonen ville utvikle seg. Men turen til Karelen ble planlagt likevel og denne gangen har man vurdert at det er trygt å reise, sier Jonas, som opplyser at Nora Ollila er ansvarlig for arrangeringen av turen til Karelen.

Arrangør-stedet Nurmes ligger øst i Finland, i den nordlige Karelen. Byen og kommunen har rundt 8700 innbyggere. Vi tar med at Kolme er et nytt kultur- og språkprosjekt som Kvääninuoret startet sammen med Met Nuoret og Karjalazet Nuoret Suomes. Ideen er å skape et nettverk mellom unge som hører til språk og kulturer av østersjøfinske minoritetsspråk i Norge, Finland, og Sverige, altså kvensk, meänkieli og karjalankieli.

Etter mye venting har leiren endelig blitt en realitet for de mange ungdommene som drar bortover. Som vi ser, det mangler ikke på vann dit de skal, til Nurmes i Finland. (Illustrasjon: Google maps)

Når det gjelder leiren i Kvænangen i starten av august i år, helgen 5. til 7. for å være presis, så beskrives den som en «voksenleir» ment som et kulturtreff i samarbeid mellom Norske kveners forbund og Svenska kväner – lantalaiset Kiruna. «Et språk, en kultur, ett folk» er tittelen på samarbeidsleiren.

– Målet her er å bli bedre kjent med våre naboer, bygge en bedre forståelse for hverandre og ikke minst få til flere samarbeid med hverandre i tiden framover. Vi har allerede flere påmeldte fra begge sider av grensen og tror vi blir godt over 30 stykker i Kvænangen. Treffet er en utrolig fin mulighet til utveksling av kultur, historie og språk, sier Kristine Jonas.

Arrangør-stedet for voksenleiren ligger fint til langt inn i Kvænangsfjorden. Her et stemningsbildet fra det tradisjonsrike Kjækan-markedet. (Foto: Arne Hauge)