Riinakaisa Laitila er utdannet museumskonservator og ser nå fram til igjen å jobbe spesifikt innen sin fagutdanning. (Foto: Arne Hauge)

 

Riinakaisa fratrer ledervervet til fordel for 3-språklig gjenstandsregistrering.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Riinakaisa Laitila har en god stund ledet Porsanger museum, ett av 4 museer under RiddoDuottarMuseat – samisk museumsstiftelse. Nå slutter hun som leder til fordel for den gode, gamle jobben som konservator. Et skifte hun på ingen måte gruer seg for.

– Jeg gleder meg veldig til å slippe det administrative, og igjen jobbe med faget mitt. Det blir fint å gå tilbake til gammel jobb, sier Laitila, som nå skal jobbe med samlingsforvaltning. Det innebærer rengjøring av gjenstander, katalogisering, registrering på 3 språk, det Laitila kaller grunnmuren i det museale arbeidet. For å lage utstillinger må dette først på plass, sier hun.

Til spørsmål om Riinakaisa er kjent med den generelle kritikken fra ulikt kvensk hold, om at det foregår mye feilregistrering på samisk bekostning av kvensk, svarer hun ja.

Ingen vits

– Jeg er kjent med den debatten. Men her i Porsanger er tilfellet at mange gjenstander er 3-kulturelle. Ser man på gjenstandene som står utstilt, så er det ting som i stor grad ble brukt både av samer og av kvener. Du kan ikke legge dem i en av disse kategoriene, og derfor forsøker vi å registrere alt på 3 språk, sier hun, og sier at dette gjelder så vel gjenstandens hovedbetegnelse som emneord.

– Det er ingen vits for meg å finne ut om ljåen på veggen er norsk, samisk eller kvensk. Jeg ser den som en del av den felles kulturarven, en felles kulturarv som hver enkelt gjenstand er bevis for, sier Laitila, som bekrefter særstillingen; nokså få konservatorer her til lands registrerer på 3 språk.

Viktig jobb

– Tromsø museum, så vidt jeg vet, registrerer kun på norsk. Dette med språk og musealt arbeid er noe som etter min mening ikke har begynt på ordentlig her i Norge, sier hun.

– Så sett med kvenske øyne går du tilbake til en minst like viktig jobb?

– Ja, det kan man nok si, svarer konservatoren.

Vi tar med at ny museumsleder kommer i august. Hun heter Siv Marit Ekaas Turi og er fra Karasjok.

Les også: Feilregistrering satt i system?