Kultur-turen til Pajala samlet 14 deltakerne (fra venstre): Britt Olsen, Josefine Olsen, Terje Ellila, Jan Olsen, Alf Steinar Børresen, Solveig Johannessen, Torbjørn Johansen, Pirkko Johansen, Hedvig Johnsen, Grete Karin van der Eynden, Eldbjørg Jørgensen, Einar Henninen og Bjørn Sandanger. (Foto: Thormod Holti)

 

Tanakvenene nylig hjemme etter meget vellykket tur til Tornedalen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det ble god anledning til å øve på språket på turen, sier Thormod Holti fra Tana. Holti var en av 14 deltakere som fulgte Tana kvenforening/Tenon kveeniseura på deres kulturferd til Pajala og Pajala-markedet, en tur som foregikk nå nylig, i dagene 4. til 7. juli.

I foreningen har vi noen som kan en del meänkieli, og vi har holdt kurser for interesserte, sier Thormod, som bekrefter at forskjellen mellom tornedalens meänkieli og vår kvensk er liten.

– I hvert fall kvensk her i området Masjok og Luftjok, her er forskjellen mellom de to språkene forsvinnende liten. De tok jo den gamle finsken med seg når de kom hit, bekrefter han.

Barn fra Pajala synger på meänkieli. (Foto: Thormod Holti)

I løpet av dagene fikk gjengen fra Tana oppleve en rekke kulturelle innslag, der samtlige innslag bidro til å gjøre kvenforeningen ennå bedre kjent med kulturen i pajalaområdet. Tornedalingene underholdt med barnekor – barna sang naturligvis på meänkieli – og det ble god anledning til å hive seg med i allsang akkompagnert av Pajalas trekkspillgutter. Forfatteren Bosse Johansson fortalte om sin bok «Kattmamman,» en historisk roman som speiler noen svært dramatiske årtier på 1900-talet, med en av Sveriges mest fanatiske nazister som bokens hovedperson.

– Vi fikk også se kjendisen Charlotte Kalla. Skiløperen delte ut stipend til en ung lovende volleyballspiller, og samtidig ble det auksjonert bort et maleri av henne, til støtte for det fondet som prisen deles ut fra, sier Holti.

Bysten viser Lars Levi Læstadius. (Foto: Thormod Holti)

Tanaværingene fikk også tid til et besøk ved Lars Levi Læstadius-museet, samt Kengis bruk. Der var det i gamle dager tømmerproduksjon, sier Holti, i dag er det kraftverk.

– Lørdag kveld hadde vi felles middag på Smedjan hotell, og hadde i det store og hele en flott tur, selv om været kunne vært bedre, sier Holti, som forteller at turens sjåfør var Alf Steinar Børresen, leder i Tenon kveeniseura.

Turen ble finansiert via 3 kilder; fra Tana kvenforening, i form av egenandeler fra deltakerne, og sist, men ikke minst; fra Kultur og miljøavdelinga i Finnmark fylkeskommune.

– Vi er svært takknemlige for støtten fra fylkeskommunen, bekrefter Thormod Holti.