Skjervøy kommune var en av arrangørene. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Frank Halvorsen er klar for den 127. sendinga på Ruijan Radio. Denne gangen får vi blant annet høre fra styrelederen i Kvääniteatteri, vi får høre fra en 500-årsmarkering på Skjervøy, samt fra ei dame som har god greie på slektsforskning.

Jo da, vi mener å ha dekning for tittelen foran dagens sending, fordi det framlegget som teatersjef Frank Jørstad hadde foran bevilgende myndigheter for kort tid siden, var teatralsk i ordet beste forstand. Velformulert og spissformulert, i dag skal vi snakke med teaterets styreleder Tommy Berg for å høre om Jørstads klare tale førte fram. Spørsmålet vi stiller er om det politiske partiet SV kan berge økonomien, og ergo videre satsing på et nasjonalt kvensk teater.

Sørgelig nok fant nemlig ikke regjeringspartiene de beskjedne 4,7 millioner kronene som teateret årlig trenger for å berges er i verden. Men i kjølvannet av dette kventeater-skuffende forslaget til statsbudsjett sydde SV sammen et såkalt revidert budsjettforslag, hvor de gikk inn for nye to millioner kroner i tillegg til de to spillemiddel-millionene som teateret allerede har blitt forespeilet. Da nærmer det seg, og vi kan røpe at Berg er optimist for at det blir mer enn – med hans egne ord – musepiss i havet for vårt Kvääniteatteri.

Så skal vi også til Skjervøy. Der inviterte kommunen og Norske kveners forbund og Halti kvenkultursenter til markering av et halvt tusenår med kvensk bosetting her til lands. Fullsatt sal, skal vi høre, pluss meget god stemning var det på markeringen.

I tillegg og som vanlig blir det kvensk kvenskopplæring her på radioen, og vi skal ta en prat med en som kan det med å forske på egen slekt. Opphav og opprinnelse, det gjelder å vite hvor man skal lete.

Da er det bare å klikke på lenka i denne saken, så høres vi straks.