Tommy Berg (nummer to fra høyre) på vei ut etter visningen av «Det usynlige folket» i Alattio/Alta. (Kuva: Bjørn M. Lyng)

 

Styreleder i Kvääniteatteri, Tommy Berg, tror teateret gjennom sin oppbygging og sine planer har noen fordeler foran statsbudsjett-forhandlingene mellom SV og regjeringspartiene.

 

Frank Halvorsen / Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Som Ruijan Kaiku tidligere har omtalt havnet Kvääniteatteri utenfor statsbudsjettets faste rammer for 2023, men ble istedenfor tildelt to millioner i form av spillemidler fra regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Dette var 2,7 millioner mindre enn behovet.

Da Sosialistisk venstreparti (SV), som regnes som støtteparti til regjeringen, presenterte sitt alternative statsbudsjett 4. november, var imidlertid Kvääniteatteri inne i varmen med to millioner kroner i tillegg. Sammen med nevnte spillemidler vil det utgjøre fire millioner i 2023, og bety at Kvääniteatteri «bare» mangler 700 000 kroner og med det er atskillig nærmere sitt behov.

Nå tar SV sitt alternative budsjett med inn i forhandlinger med regjeringspartiene, og partene er avhengige av å finne en løsning sammen for å sikre flertall for et rød-grønt statsbudsjett. Det betyr at også SV har sjansen til å få gjennomslag for sine forslag.

Tror på gjennomslag

SV-politiker og styreleder i Kvääniteatteri, Tommy Berg, har tro på at partiet hans kan få gjennomslag hva angår Kvääniteatteri:

– Sosialistisk venstreparti har prioritert de to millionene inn i sitt budsjett, så man vet at det blir tatt med inn i forhandlingene med regjeringspartiene. Her viser partiet at man tar minoritetene på alvor, at man ønsker å løfte opp kvensk språk og kultur, og at man er interessert i å støtte det billigste nasjonale minoritetsteateret i landet, sier Berg.

Berg tror ikke hans partitilhørighet har noe å gjøre med at SV verner om teateret:

– Det handler nok mer om at teateret dreier seg om en minoritet, et språk, om utvikling og er en kulturbærer. Det er grunnen til at den første Kvääniteatteri-forestillinga het «Det usynlige folket.» Det er for at man nettopp skal løfte fram den kvenske kulturen og dens betydning av etableringen i nordområdene og den sivilisasjonsbygginen som har vært her oppe, sier styrelederen.

Forhandlingene starter ifølge Berg mandag 7.november.

– Dernest vil det avgjøres i desember når Stortinget skal vedta statsbudjsettet, sier han.

Fordeler

Fordelen Kvääniteatteri har, tror Berg, er at det ikke er snakk om all verdens store summer:

– Det dreier seg om et lite beløp og ingen teaterbygg som skal bygges. Det et lite, men gir utrolig mye igjen for pengene. I den store sammenheng snakker vi om musepiss i havet, for å si det litt flåsete, sier Berg.

– Også måten teateret bygges opp på er en fordel, fordi den gir veldig mye for pengene kontra å være veldig statisk og må spille på ett sted. Her når man ut til små samfunnshus og store kulturhus, og eier ikke et bygg som må driftes og vedlikeholdes.

Målet til Kvääniteatteri er å bli tatt inn i statsbudsjettet med fast finansiering, og samtidig slippe en ny kamp hvert eneste år.

–Vi ser at Hålogaland teater er der, Nationaltheateret er der, Beaivváš er der, og det er helt naturlig at et nasjonalt kvensk teater også skal være det, sier Berg.

Mange utfordringer

Berg ble formelt valgt som styreleder i forbindelse med stiftelsen av Kvääniteatteri AS den 17. september, og sier vervet gir mange utfordringer.

– Det er interessant og man lærer utrolig mye. Dette er et styreverv som gir mange utfordringer, mye arbeid og man blir kanskje ikke rik på penger, men veldig rik mentalt og på kunnskap av det, avslutter Berg.

 

Relaterte saker:

Revystjernens innsats for kventeateret

Skuffet Kvääniteatteri-leder: – Musepiss i havet

– En ettromsleilighet på Grünerløkka

Har fått plass i SV sitt alternative statsbudsjett