Visst fins vi. Kvener og lantalaiset, vi har i uminnelige tider befolket Nordkalotten. (Foto: Arne Hauge)

 

Hyvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen og jeg er klar for ei ny, fyldig sending her fra Ruijan Radio.

 

I et par uker har vi gledet oss med meänkieli-talende gjest i vårt faste kvenske språkhjørne. Men Per Erik Niva fra den svenske siden av Karesuando har flere livserfaringer enn de som knytter seg til elgjakt og notfiske. Erfaringer av det mindre hyggelige slaget, som den gangen da hans daværende arbeidsleder demonstrerte svært liten vilje til å erkjenne at det nord i Tornedalen ikke bare fantes ett folkeslag, men to. Nemlig lantalaiset. Mer om det i dagens sending.

Det har gått noen uker siden NKFs samarbeidsleir på Kjækan i Nord-Troms, men ennå snakkes det om hvor vellykket leiren var. Dit skal vi en tur, og prate med blant andre den svenske lederen for Met Nuoret, en organisasjon som på vår side av riksgrensen heter Kvääninuoret, Kvenungdommen. Han heter William Torikka og har mange kloke tanker rundt blant annet behovet for nyrekruttering fra de unges rekker.

I løpet av leiren ble det også holdt foredrag, og to av dem som fant foredraget og leiren interessant nok til å legge ut på den lange bilturen, var tanaværingene Thormod Holti og Alf Steinar Børresen. Veteraner som ennå har skoletiden, inkludert fornorskningen som da foregikk, friskt i minne.

Når det gjelder dagens språkhjørne, så skal vi også der høre fra en tornedaling. Han heter Terje Raattamaa og snakker vårt gode gamle språk flytende.

Mye å glede seg til, vi høres.