Bente Imerslund (t.v) og Unni Elisabeth Huru gjester Christianssand Protestfestival denne uka. (Kuvat: Pål Vegard Eriksen)

 

Protestfestivalen 2022 er i gang i Kristiansand, og på årets program har festivalen også funnet plass til kvenske spørsmål.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Christianssand Protestfestival ble arrangert for første gang i år 2000. Festivalen er, ifølge egen nettside, kjent som «den lille festivalen med de store spørsmålene», og har debatt, samtaler, kultur og meningsbrytning på sin agenda. «Vi bryr oss ikke med hva våre deltakere mener, men at de faktisk mener noe», skriver festivalen.

Årets festival er nå i full gang og pågår i perioden 5. til 11. september. Sett med kvenske øyne er det særlig verdt å merke seg to av programpostene fredag 9. september. Da skal nemlig Bente Imerslund holde foredrag om finsk-ugriske minoriteter i Norge, Sverige og Nordvest-Russland, og snakke rundt spørsmålet «hvorfor noen minioriteter er gjevere enn andre?» Dette finner sted i Kirkens bymisjons lokaler på Fiskebrygga i Kristiansand.

På samme sted halvannen time senere, klokken 19:30, skal Solveig Omland lede samtalen «Samer, kvener og skogfinner, hvordan stå sammen, uten en vinner?», mellom nestleder i Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto, Unni Elisabeth Huru, og sametingsrepresentant Ann-Elise Finbog fra Samefolkets parti.

Ifølge NRK er festivalsjefen Svein Inge Olsen selv kven, og synes det er viktig å synligjøre det kvenske også på Sørlandet:

– Jeg syns det er kjempeviktig at også festivaler utenfor Nord-Norge synliggjør det kvenske, har Olsen uttalt til NRK.