Blir Stortinget å bidra med mer midler til drift av kvensk nasjonalt teater? Gjenstår å se. (Illustrasjonsfoto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Hei alle sammen. Æ heter Frank Halvorsen og er klar for en ny sending her på Ruijan Radio. 

 

I dagens sending får vi møte Håvard Svendsen, opprinnelig fra Harstad, men nå bosatt i Karasjok. Håvard lurer veldig på om han er kvensk, for mye tyder på det. Men hvordan skal han finne ut hva som er riktig? Svaret kan du få på Ruijan Radio.

Men å lete etter sine røtter er bare halve moroa for en kven. Det er også artig å kunne noen ord av språket, som hyvvää, päivä, kiitos og det som verre er, og det – innlæring av ord og gloser – ønsker vi i radioen å bidra til.

Derfor skal vi snakke med Hilde Skanke, lederen for landets kvenske institutt og dermed en person som vet mye om emnet. Som om det ikke er nok, det blir også del 5 av vårt kvenske språkhjørne, ellers skal vi si språkkurs? Lytt og lær, er rådet.

Vi skal likevel starte sendingen med statens satsing, alternativt mangel på sådan, på kvensk kultur. Kventeaterets Inger Birkelund og Frank Jørstad har nemlig vært på Stortinget for å gjøre sine hoser grønne i håp om penger til drift. De var klar i sin tale, det er ingen hemmelighet.

Da er det med andre ord bare å tjune inn, som det så fint heter. Vi høres, og ha ei fortsatt god uke.