Katriina Pedersen og Kai Petter Johansen sammen med den tamme kvensktalende kalven Jussi (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

«Mooooo» var den kvensktalende kalvende Jussis umiddelbare kommentar om livet på gården i Kvænangen. – Det betyr maito, at han vil ha melk, mener matfar Kai Petter Johansen. 

 

Lytt til Ruijan Radio

 

På selveste nyttårsaften ble Jussi og høylandsfekalvebroren Veli født i Kvænangen. Siden mammaen bare ville ta vare på tvillingbroren, ble Jussi en tam fjøskalv som måtte mates av matforeldrene Kai Petter Johansen og Katriina Pedersen. Han har fått lære seg kvensk, og nå er favorittordene hans «maito» og «tullee». Vi har snakket med Kai Petter om hans flokk fluffy «kvenske» høylandsfe. Det ble selvsagt også en liten prat med Jussi.

Noora Marie Ollila (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Språklig åpenbaring

For et par uker siden hadde Kvääninuorets kvensktalende leder Noora Ollila en språklig åpenbaring. Da oppdaget hun en sammenheng mellom ordene «kvääni» og «ääni», som er henholdsvis den kvenske betegnelsen for kvener og ordet for stemme og lyd.

– Jeg har aldri lagt merke til dette før, forteller Noora om åpenbaringen.

Faste poster

Det er nå kommet en rapport om Kvenlosene – Kvääniluusit. Dette får man høre mer om i spalten «ukens sak».

I løpet av sendinga får vi også høre Heidi fortelle en ganske optimistisk vits på kvensk. Videre har vi nå kommet til del 16 i Einar Niemis foredrag om kvenenes historie, mens Martins hjemmelekse denne gangen er hentet fra Meiđän joukko. Vil han klare å bestille kaffe, sjokoladekake og vafler med rømme og syltetøy på kvensk? «Mie otan kaks kaffii ja yhđen sukulaatikakon ja yhđen vaffelin. Vaffelin kans tullee marmelaattii ja päälyspiimää»

Og i konkurranse spør vi også denne uken «Hva heter den kvensktalende fluffy kalven til Kai Petter i Kvænangen?» Send svar på sms til 2399, merk AP_RA. Premien er den fantastiske Ruijan Kaiku-koppen.

Slik hører du oss
Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.

Vi tar gjerne i mot ønskelåter og forslag til innhold. Ta kontakt med oss via sosiale medier eller epost heidi@ruijan-kaiku.no