Et tankevekkende forslag fra Kvääninuoret. (Arkivfoto: Kvääninuoret)

 

Noora og co mener moderorganisasjonen trenger navnefornyelse.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Noora Marie Ollila (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret vil foreslå ovenfor Landsmøtet til moderorganisasjonen Norske kveners forbund – Ruijan kveeniliitto 21. juni at organisasjonens kvenske navn endres til Norjan kvääniliitto.

– Vi ser jo at de nyere kvenske organisasjonene og institusjonene tar i bruk betegnelsen «kvääni» siden det er det som ble anbefalt i 2009 av det kvenske språktinget, sier Kvääninuorets leder Noora Ollila. 

Språklig anbefaling

Under sitt eget årsmøtet tidligere i år valgte den kvenske ungdomsorganisasjonen å selv gjøre et tilsvarende navnebytte.

– Mange kvener ga uttrykk for at det var forvirrende at det ble brukt både kveeni, kvääni og kainu om kvener på kvensk, derfor syns vi det var viktig at vi ungdommen bidro til å gjøre det lettere å forstå. Navneendringen fra Kveeninuoret til Kvääninuoret ble gjort fordi ungdomsorganisasjonen ble etablert før den språklige anbefalingen av hva folket vårt skal hete på kvensk, og vi fant ut at vi brukte et utdatert navn, forklarer Ollila, som til opplysning også er del av det kvenske språktinget. 

Kvääninuoret syntes det var viktig å synliggjøre og bruke den språklige anbefalingen. Nå er vi er veldig fornøyd med at vi byttet navn. Kvääni er et veldig morsomt ord, og det er artig med de her tødlene. Og unge kvener forstår dette bedre enn kveeni og kainu, mener Noora

Landsdekkende inkludering

Kvenungdommen ønsker også å bytte fra Ruijan til Norjan i NKFs kvenske organisasjonsnavn.

– Vi ønsker å synliggjøre at Norske kveners forbund er landsdekkende og gjelder hele landet, derfor ønsker vi å bruke begrepet Norja. Det offisielle navnet for Norge er også anbefalt å være Norja, sier Ollila. Ruija er først og fremst definert å være en del av det nordlige Norge, selv om det i noen eldre kilder omhandler hele Norge.

Håper på enighet

– Tror du det blir noe særlig debatt om dette på landsmøtet?

– Jeg vil håpe og tro at de fleste er enig i at vi skal følge de språklige anbefalingene som er gitt. Språklig variasjon er jo viktig og bra, men jeg tror også det er viktig å samle det kvenske. Det å fortsatt bruke «kveeni» viser bare at organisasjonene er gamle. Kvensk har utviklet seg til å bli et mer systematisk språk, og derfor blir slike formaliteter gjort, forklarer Noora Ollila.

Hun håper kvenungdommen får støtte fra Landsmøtet til denne endringa.

– De fleste kvenforeningene bruker allerede i dag «kvääni» i lokallagsnavnene. Jeg tror uansett det kan være lurt å gå gjennom navnene hvert 25 år og se om alt er i orden. Og nå har det jo vært en utvikling de siste 25 årene, så da må man se på det, mener hun.