Styreleder i Nordreisa Kickboxing Klubb, Malin Vollstad, gleder seg til å vise fram det kvenske språket til «hele» Norge. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

– Vi er en lokal klubb med hjertet i det lokale, og da er det naturlig at vi skal ha det kvenske med, sier styreleder i Nordreisa Kickboxing Klubb.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@rujian-kaiku.no

 

«I’m nicer after kickboxing» står det på en plakat hos kickboxingklubben i Nordreisa. I framtiden skal det også stå «Olen mukavampi jälkhiin kickboxingin.»

Nordreisa Kickboxingklubb ble stiftet i 1999, har om lag 100 medlemmer og er lokalisert i bankbyggets lokaler på Hansinkenttä/Storslett.

Vil synliggjøre det kvenske språket

– Vi har lyst til å ta i bruk det kvenske navnet og bruke det kvenske språket mer. Det sier styreleder og instruktør i klubben, Malin Vollstad, til Ruijan Kaiku.

Kickboxerklubben har også fått oversatt «Nordreisa kickboxing klubb» til «Raisin kickboxing klubi», «Coach» til «träänäri» og «Instruktør» til «Ohjaaja» eller «Instruktööri.»


SNART PÅ KVENSK: Om kort tid kan trenerne i Nordreisa Kickboxing Klubb velge å bruke den kvenske utgaven av disse skjortene. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Oversettelsene ble vedtatt hos Kväänin kielitinka – Kvensk språkting i et møte onsdag 4. mai, og da Ruijan Kaiku snakket med Vollstad dagen derpå hadde hun allerede fått forslagene tilsendt fra Kainun institutti – Kvensk institutt.

– Det er utrolig gøy å tenke på at skal dra rundt i hele Norge og gå med det på ryggen. Det vil være veldig synlig, og vi forventer at det vil få oppmerksomhet, sier Vollstad.

Les også: – En veldig viktig arbeidsplass

– De kvenske uttrykkene vil trykkes på t-skjorter og klubbklær og kan brukes av de medlemmene som selv ønsker det, sier hun.

– Skal dere ta i bruk det kvenske navnet i klubblogoen?

– Det har vi foreløpig ikke snakket om i styret, sier Vollstad.

Feiret VM-sølv med kvenflagg

Malin Vollstads søster, Kristin, har sin bakgrunn fra Nordreisa Kickboxing klubb, men har de senere årene konkurrert for Fighter Kickboxing Klubb i Oslo og det norske landslaget. Hun tok VM-sølv i 2015 og gull i 2017. I 2019 tok hun gull sammenlagt i World Series og et nytt VM-sølv, og da jublet hun med det kvenske flagget.

– Jeg er stolt av mine kvenske røtter, og jeg synes det er fint å kunne vise fram min tilhørighet, sa hun til Ruijan Kaiku den gangen.

Les også: Jublet med kvenflagget for VM-sølv

I 2022 tok hun gull i vektklassen 57 kg da World Cup-stevnet Turkish Open ble arrangert i verdensserien for kickboxing.


KOMMER PÅ KVENSK: Når klubbmedlemmene forlater klubbens lokaler møter de dette skiltet i trappenedgangen. Snart vil det også stå «Olen mukavampi jälkhiin kickboxingin.» (Kuva: Pål Vegard Eriksen)