Daniel Särkijärvi er klar for nok en språkleir på Seittenkaari/Seskarö i Kainus/Kalix. (Kuva: Pål Vegard Eriksen) 

 

Når årets utgave av sommerleiren på idylliske Seskarö går av stabelen 20. juli, er det niende året på rad Meän kultturikehto arrangerer språkleir i Kalix. Om lag femti påmeldte og to språkforskere skal følge den fem dager lange leiren.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– I år har vi om lag femti deltakere fra flere kommuner i Nordbotn, Gøteborg og familier fra Nord-Norge, hvorav cirka tredve barn og unge. Som vanlig ble leirens kapasitet fylt opp veldig fort. Mange av barna har under største delen av sine liv deltatt hvert år. Det sier Daniel Särkijärvi som er pådriver og som leder leiren.

Det er Meän kulttuurikehto (vår kulturvugge), lokallaget til Svenske Tornedalingers Riksforbund (STR-T) i Kainus/Kalix, som er arrangør for leiren.

– Tanken bak dette er som alltid å styrke identiteten og minoritetsspråkene hos de nasjonale minoritetene tornedalinger, kvener og sverigefinner, samt å skape, opprettholde og styrke kontakter, forklarer Särkijärvi.

Språkforskere deltar

Under årets leir vil språkforskerne Mervi Erkheikki og Constanze Ackermann-Boström følge leiren.

– Under leiren skal de se nærmere på hvordan språkrevitalisering fungerer i praksis, samt hvilke teknikker og metoder man kan benytte seg av, sier Särkijärvi.

Erkheikki er prosjektkoordinator ved avdelingen for språkstudier ved Umeå universitet og har blant annet skrevet oppgaven «Man lär sig inte språket i skolan, man måste lära det överallt: Några meänkielilärares tankar om meänkieli och dess framtid» i 2017. Ackermann-Boström er postdoktor ved samme avdeling og universitet, og har blant annet skrevet «Språket fick jag inte med mig som liten: unga meänkielibrukares samtal om språkbevarande i sociala medier» i Tidskrift för Genusvetenskap (Uppsala) i 2021.

Deltakere fra Norge

– Vi fortsetter vårt samarbeid med norske kvener, som har arrangert en motsvarende leir i Nord-Norge på vinterhalvåret, og vi er glade for å ha deltakere fra Norge også på årets leir, sier Särkijärvi.

Det er Halti kvenkultursenter som har arrangert en tilsvarende språkleir hvert år fra 2015 og fram til koronapandemien inntraff. Her var Meän kulttuurikehto fast deltaker med ulike språkopplegg og som språklig ressurs.

Klar for ny språkhelg for store og små

«Riktig» mat og mange aktiviteter

Under leiren er det også fokus på å spise «riktig.»

– Kjøkkenpersonalet er sverigefinner, slik at vi vil få oppleve den finske matkulturen. Vi har selvfølgelig også tornedalske delikatesser som Kangoskaker og kaffeost på menyen, sier Särkijärvi.

– Vi har et svært fyldig program under hele leiren. I tillegg har vi leker, spill og saker som ikke er tidsbestemt i programmet. Vi har også fått i stand et samarbeid med Seskarö Havsbad, som er en camping like ved, og kan benytte deres fasiliteter slik at særlig ungdommene har mer å ta seg til utenfor programmet. Her finnes det blant annet sykler, minigolf og frisbeegolf, i tillegg til en mer tradisjonell sauna som kanskje spesielt de voksne setter pris på, sier han.

– Mange av barna som har deltatt opp igjennom har etter hvert blitt ungdommer, så vi må tilpasse oss litt, forklarer Särkijärvi.