Margrethe (8), Johannes (6), Iver Isak (6), Frida (7), Signe (5), Othelie (6) og Oliver (9) syns det var stas å feire Kvenfolkets dag på Alta museum i 2019. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Norske Kveners forbund – Ruijan kvääniliitto har opplegget klart for Kvenfolkets dag. Ivar Johnsen er med oss i studio for å si mer om hvordan den heldigitale feiringen blir. I tillegg tar Kristine en prat med kven-blogger og skribent Unni Elisabeth Eriksen, som har spennende prosjekter på gang. 

Nok en gang maser Kristine om at årets viktigste dag nærmer seg, selveste Kvenfolkets dag 16. mars er mindre enn to uker unna. Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto, har nemlig invitert både organisasjoner, bedrifter og foreninger til å delta på feiringen av den store dagen, på en litt spesiell måte.

– I år kjører vi en digital løsning fra sentralt hold der lokallag, institusjoner og så videre er invitert til å komme med en hilsen. Så blir det opplesning av dikt på kvensk, og det blir et fint program, forteller generalsekretær i NKF Ivar Johnsen, som sier de konkrete detaljene vil komme på NKFs nettside fortløpende.

Han anbefaler alle som ønsker å gjøre litt ekstra stas på dagen til å bake seg en kvensk tekake, finne fram flagg om man har og delta på arrangementet som blir holdt på Facebook live 16. mars.

Kvensåpe og biblioteksutstilling

Videre har Kristine tatt en prat med Unni Elisabeth Eriksen som tidligere denne uken var i en sak om kvensk identitet og hennes nyeste sprell #kväänisoopa. Hun forteller at det hele startet med hennes interesse for å leve av naturen, og syntes det var en fin liten måte å sette kvener på dagsorden.

#kvensåpa til Unni Elisabeth Eriksen. (Foto: privat)

– Det ble bare noe artig fra min side, en kulturmarkør egentlig. Det kvenske for meg er ganske ferskt, og jeg tenker dette er en fin mulighet til å synliggjøre det kvenske, hvor jeg nå føler meg ganske hjemme, forteller hun.

Selv har hun store planer til nasjonaldagen, hun har nemlig i samarbeid med biblioteket i Horten laget en eget utstilling som skal vises fram rundt Kvenfolkets dag.

– Det var et samarbeid jeg fikk for to år siden når jeg oppdaget det kvenske, og vi skal gjøre det samme i år. Nå blir det mye bra bøker og mye ny litteratur om både det kvenske og nasjonale minoriteter. Det tror jeg blir bra.

Utstillingen er dessverre bare å se i Horten, men definitivt verdt en titt om du skulle være i området.

Skribenten bak bloggen Ordspinneriet Unni Elisabeth Eriksen. Her skriver hun om sin jakt på egne kvenske røtter. (Foto: Kristoffer Sandven)

Les saken fra tidligere denne uken om Unni her.

Martin prøver nok en gang å slippe unna denne ukens hjemmelekse, heldigvis klarer Kristine å stoppe ham i tide. De blir enige om at Kristine er for snill og god i sjela for Martins sleipe knep og må bli strengere til neste gang. Hjemmeleksa denne gangen er en kjent regle på rim for å prøve å lære oss noen nye kvenske ord.

Hevonen oon hest
Pappi oon prest
Suola oon salt
Ja kaikki oon alt

Kväänintiima

Også denne vinteren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.