Vi digger hummer. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Martin Hovden er tilbake fra hummerfiske i Norges sørligste by. Vi snakker om det foreslåtte statsbudsjettet som ikke riktig strekker til for de kvenske. Martin Hovden tar med seg hummer-gloser hjem.

Foreslått statsbudsjett strekker ikke til

I det foreslåtte statsbudsjettet for 2022 viser de ingen økning i støtte for det kvenske.

Av de 300 000 ekstra kronene i år, er alt bare som kompensasjon for prisøkningen i samfunnet som øker med 2-3% hvert år. Det kvenske miljøet vokser stadig, som betyr at hvert år blir det mindre penger mellom alle. Vi får håpe på forandring når det endelige statsbudsjettet er presentert, og NKF har bokset litt med staten.

Trasig tekst:

Næmmen, har vi fiskerelatert trasig tekst? Så merkelig. Faktisk har det vært mye fisk her i det siste, men dæven fisk er tøft.

 

Se joka kesälä onki, se talvela nälky ja persettätonki.

Den som fisker om sommeren, sulter og klør seg bak om vinteren.

 

Den som brukte sommeren til å fiske og ikke ivaretok gårdsarbeidet hadde ikke mat til vinteren, og kanskje heller ikke noe å gjøre om vinteren. Hentet fra Ane Huru Thorsengs JIKTI REPPII – GIKTA RIVER.

Hjemmelekse:

Nå har Martin Hovden vært på hummerfiske kjempelenge, og er sikkert drittlei de krepsdyra der. Derfor tenkte Sander at de skulle ha hjemmelekse med hummer på menyen.

 

Halluisitko hummeri?  Har du lyst på hummer?

Halluisitko lissää hummeri?   Har du lyst på mer hummer?

Oonka hyvää?      Er det godt?

Sie häyđyt syöđä hummeri yhđen aijan.    Du blir nødt til å spise hummer en stund.

Pruusii.    Brus.

Daattumipruusii.    Databrus.

 

Hentet fra kvensk institutts fantastiske frasebok for pleie og omsorg, og deres online norsk-kvensk kvensk-norske ordbok.

Kväänintiima

Også denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.