Aner han mer om sine kvenske aner? Hvorfor fins det to Karesuando? Skjønner du en pøkk av dagens kvenske språkhjørne? Mange spørsmål å besvare for Frank Halvorsen og co. (Foto: Kristine Jonas)

 

Hyvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen og jeg er klar for ei ny, fyldig sending her fra Ruijan Radio.

På bredden av Lakselva i Porsanger er en gapahuk til over 100 000 kroner pluss mengdevis av dugnad, oppført. Lakselv kvenforening står bak nybygget, utsikten over fiskeplassen Patosuanto er fremragende, og vi var til stede da det tidligere i høst var elvebåttreff. Det årlige og tradisjonsrike.

Hvorfor, kan man spørre seg, er det to steder som heter Karesuando? Ett på svensk side og ett på finsk side? I dag får du svaret, vi har nemlig snakket med en lantalaiset-kar med greie på den saken.

Kvensk ja, det må vi snakke, lyder den stadige oppfordringen. Lettere sagt enn gjort for de fleste av oss, og mens vi driver og pugger og belærer oss selv, skal vi høre på en som virkelig har snøring på formuleringene på det hemmelighetsfulle språket. Han heter Øyvind Lindbäck og er et kjent navn for mange innvidde, han og hans bror Dagfinn er nemlig også glimrende båtbyggere. Men altså, kvensk så det holder i dagens språkhjørne her på Ruijan Radio.

Det, pluss samtaler også med folk fra kvenske organisasjoner både på denne og den andre siden av svenskegrensen. Foruten at programlederen fortsetter sin ihuga søken etter hvem han er. Er han kvensk eller er han noe annet? I dag skal saken avgjøres. Følg med, så får vi se, rettere sagt høre.

Oon vain kuunneltava, niin meitä kuullaan. Du må bare høre, så blir vi nok hørt.