Det blir både julestemning og alvor når programleder Frank Halvorsen byr på årets siste Ruijan Radio-sending. (Skjermdump Altaposten)

 

I denne ukas sending får vi blant annet høre kvenske julefortellinger, samtale med Loppa-ordfører og «årets nedturer» fra redaktøren.

Den norske kirke kan bidra med å heve kvensk språk fra nivå to til nivå tre i minoritetsspråkpakten. Det mente i alle fall kirkeverge i Porsanger, Egil Borch, da han tok del i biskopvisitasen i Porsanger tidligere denne måneden.

Fra det samme møtet skal vi få høre at Terje Aronsens selvopplevde fortelling om fornorskningens harde virklighet gjorde sterk inntrykk på preses, biskop Olav Fykse Tveit.

Kainun institutti – Kvensk institutt var vertskap for kirketoppenes Børselv-besøk, og to av de ansatte, Anna-Kaisa Räisänen og instituttleder Hilde Skanke, var klar på at kirka må ta større grep om det kvenske.

Videre får vi et julegjenhør med Dagny Olsen fra Alta, som på sitt eget morsmål, kvensk, minnes barndommens jul. Hun beskriver den kvenske jula som stille, fredelig, høytidelig og ren. For all del ren, understreker hun. Saken dette er hentet fra, «Renhet var vår pynt», ble publisert lille julaften tilbake i 2013, året før Olsen selv gikk bort. Det var den aller første saken som ble publisert på ruijan-kaiku.no.

Tilbake til «Skrot eller skatt», som ble arrangert i Alta nylig, skal vi få høre at også ungdommen var til stede. Ilja Nicolaysen Sundelin var på plass for å vise fram en kvensk skatt, men hva det var, overlater vi til henne selv å fortelle om.

Ilja Nicolaysen Sundelin. (Kuva: Arne Hauge)

I Altas nabokommune, Loppa kommune, har Cato Kristiansen (SV) inntatt ordførerkontoret etter høstens kommune- og fylkestingsvalg. Hva han tenker om kvenene og hvordan kommunen kan følge opp det kvenske i sine gjerninger, skal vi få høre mer om i dag.

I forrige uke ble Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge utfordret til å snakke om «årets oppturer» for hans del. I dag skal vi få høre hvilke saker han har på lista over «årets nedturer.»

Årets siste sending avsluttes med enda en kvensk julefortelling. Denne ble produsert av Vadsø kvenske språksenter til Quæncastens julespesial i 2021. Teksten er ved Åshild Huru, stemmen tilhører Raymond Olufsen og gitaren trakteres av Roger Bjørkås. Vel bekomme.

Ruijan Radio er tilbake torsdag 11. januar klokken 11:00 her på ruijan-kaiku.no, på Spotify og og på andre plattformer der podkaster trives. Med det sagt ønsker vi alle våre lyttere en riktig god jul og et godt nytt år: Hyvvää joulua ja onnelista uutta vuotta.

Programleder i Ruijan radio er Frank Halvorsen og ansvarlig for denne sendinga er Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge.