Ivar Johnsen, generalsekretær i NKF (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

– Det er få fysiske møter nå, konstaterer generalsekretær Ivar Johnsen om den nye digitale NKF-hverdagen.

 

Lytt til RUIJAN RADIO

 

Han kan fortelle at ting er relativt stille og rolig i den kvenske organisasjonen akkurat nå. Koronalivet har blant annet ført til adskillig færre telefoner, eposter og møter. Fysiske møter har organisasjonen ikke hatt på over en måned nå, forteller Ivar Johnsen til Ruijan Radio. I stedet går møtene digitalt via Skype og Zoom.

Og Zoom blir plattformen når NKF skal arrangere sitt landstyremøte lørdag. Egentlig skulle Norske kveners forbund, Ruijan kveeniliitto, hatt sitt landsmøte i Muonio denne helgen, men på grunn av koronarestriksjoner er møtet avlyst. Likevel avholder kvenforbundet et landsstyremøte digitalt for å få vedtak på tilknytet regnskap, årsmelding og budsjett. Hva som skjer med blant annet valg av medlemmer til forbundsstyret, kan du høre mer om i denne ukens sending på Ruijan Radio.

Kvenfestivaler avlyst

Sist sommer kunne kvenene kose seg både på Kvenfestivalen i Vadsø, Paaskiviikko i Nord-Troms, Kiipparifestivalen i Børselv og den kvenske bygdefestivalen Lyden av Skallelv. Nå spørs det om det blir noen kvenfestivaler denne sommeren, siden både Kippari og Lyden av Skallelv har bekreftet at det ikke blir noe i år, mens Paaskiviikko og Kvenfestivalen, som begge var satt opp i juni, nå vurderer alternative løsninger. Mer om dette i denne ukens Ruijan Radio-sending.

Som et yderst lite plaster på såret, får vi høre et klipp fra fjorårets Kvenfolkets dag-arrangement i Alta, der Anna-Kaisa Räisänen forteller en historie og synger.

Faste poster

Vi har nå kommet til den tiende delen av Einar Niemis foredrag om kvenenes historie. Denne gangen får vi blant annet høre litt om overgangen fra bondelivet til en hverdag mer tilpasset arbeidersamfunnet.

Heidi forteller som vanlig en ustyrtelig morsom vits på kvensk, Marin får sin hjemmelekse i kvensk. Denne gangen skal han lære seg å si «jeg må vaske hendene», «mie häyđyn pestä käđet».

Og i denne ukens konkurranse spør vi «hva heter generalsekretæren i NKF?». Send svar på sms til 2399, merk AP_RA. Premien er den fantastiske Ruijan Kaiku-koppen.

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.

Vi tar gjerne i mot ønskelåter og forslag til innhold. Ta kontakt med oss via sosiale medier eller epost heidi@ruijan-kaiku.no