Frank Halvorsen er i studio til Ruijan Radio for å snakke om sin nye radioserie om kvener. (Foto: Kristine Jonas)

 

Frank snakker om radioserien sin og jakten på kvenske røtter. Kristine har selv oppdaget sitt kvenske opphav. 

Selv om den eminente Ruijan Radio-programlederen Heidi Nilima Monsen ikke kunne komme til dagens sending, har Martin Hovden og Kristine Jonas klart å stelle i stand radio!

Først ut i studio var Frank Halvorsen som har laget radioserien «Kven, det glemte folket». Her har Frank gjort et dypdykk i kvensk historie og kultur.

I første episode drar Frank til Børselv for å høre historiene om hvordan et helkvensk samfunn ble tvunget til å snakke norsk, noe de ikke kunne ett ord av.

– Jeg har lært mye om hvor tøff kampen har vært for kvenene gjennom de siste tiårene. En kamp som samene kjempet på 70-tallet, men som enda pågår for kvenene i dag, erkjenner han.

Samtidig har han selv prøvd å spore sin egen slekt for å se om han har kvenske røtter, men hva han kom fram til vil han ikke avsløre.

Serien er på ti episoder og vil være å høre på Ruijan Radio og Radio Alta hver uke fra tirsdag 2. mars.

Funnet egne røtter

Etter en uke med på laget i Ruijan-teamet har derimot Kristine kommet fram til at familien, på begge sier, har kvensk opphav.

– Det viser seg at bestemors biologiske mor, min oldemor var kvensk. Hun døde når bestemor var liten og vi fikk dermed aldri bli kjent med den kulturen, forteller hun.

Som praktikant i en kvensk avis kommer det mange nye erfaringer med både innenfor journalistikken og ikke minst det kvenske miljøet.

– Journalistikken er helt greit det, men det er det kvenske som er ekstra interessant for meg. Jeg kjenner jeg bare blir mer og mer engasjert i sakene vi skriver.

Martin konkluderer med at Kristine er godt hjernevasket av Heidi, før gjennomgangen av denne ukens ekstra forvirrende hjemmelekse. Leksa er hentet fra boka Kvensk grammatikk av Ann-Mari Isaksen.

«Mie lähđen kothiin» og «Mie en lähđe kothiin.»

Kväänintiima

Også denne vinteren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.