Nylig ble Kvääninuorets Nora Marie Ollila Sandmo (til høyre) tildelt NKF-Ruijan kvääniliittos hederspris. Ruijan Radio har pratet med Nora, som her ses sammen med Sara Maria Lindbach i et bilde fra Kvenfolkets dag i mars i år. (Foto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Hei alle sammen. Æ heter Frank Halvorsen og er klar for en ny sending her på Ruijan Radio.

I dagens sending blir det innslag både fra politisk ståsted og fra ulike andre saker. Vi skal høre at jentene virkelig gjør en stor jobb i det kvenske miljøet og heldigvis blir de satt pris på. Vi har snakket med en stolt vinner av kvenforbundets hederspris, Nora Marie Ollila Sandmo. Det faktum at jentene er viktige i kvenarbeidet, er blant andre lederen for NKF, Kai Petter Johansen, soleklar på.

I forrige sending kunne vi høre at det endelig er laget et kvensk salmehefte med 49 salmer. Egil Borch, som er leder i utvalg for kvensk kirkeliv og ansatt på kirkekontoret i Porsanger, sa seg svært glad. Nå drømmer han om å få ansatt to personer som skal jobbe enda tettere med det kvenske kirkelivet.

I flere kommuner i nord ønsker kvenene at det etableres kvenpolitisk utvalg. Blant annet i Tromsø, der styremedlem og sekretær i den lokale kvenforeningen, Wenche-Lovise Larsen, ønsker å få etablert et utvalg som det de har i Kåfjord kommune. Der var det forresten møte i utvalget den 26. april i år, og da snakket vi med utvalgsleder Elling Vatne. Han føler at et slikt utvalg er godt mottatt, og allerede dagen etter vedtok formannskapet i kommunen å gå videre med den mye omtalte fjellsaken. De valgte imidlertid ikke å ta stilling til navnet på fjelltoppen som de ønsker å gi til Finland.

Kvensk språkundervisning i Ruijan Radio er en selvfølge. Egil Sundelin har fri i dag, så vi tar i stedet inn en kar fra Vestre Jakobselv. Jens Pedersen kan nemlig det meste om kvenske, finske og norske ord og uttrykk, og vi utfordrer ham særlig på stedsnavn i nord.

Det blir også Dagens kven, hvor vi prater med en meget kjent ansatt i Alta kommune. Han heter Bjørn Atle Hansen og er rådmann.

Til sist tar vi med at det er Kristi Himmelfartsdag neste torsdag, noe som medfører at sendingen fra Ruijan Radio utgår. Det betyr at vi ses om to uker. Fram til da: Hyvästi.