Svanhild Wilhelmsen fra Børselv er med oss i dagens sending, her med et utvalg kvinneluer. (Foto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Hei alle sammen. Æ heter Frank Halvorsen og er klar for ny sending her på Ruijan Radio. Den tredje i 2023.

 

I dagens sending skal vi høre at Kvenforbundets Kai Petter Johansen er misfornøyd med at myndighetene generelt – og de nordligste stortingspolitikerne spesielt – er lite interessert i å bidra for å bedre økonomien til det kvenske arbeidet.

Den framtredende stortingspolitikeren Bengt Rune Strifeldt fra FrP skal få svare på denne kritikken. Vi skal også høre Kristine Jonas i Kvenungdommen, som skulle ønske at man i Norge og Sverige kunne samarbeide slik at det kvenske språket overlever.

I dagens sending skal det også handle om kvensk husflid på sitt beste: Se for deg en god gammel viking med hjelm og vadmelsklær på seg, da vet du kanskje hva det dreier seg om. Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge har nemlig sett nærmere på en drakt Helga Vara fra Vadsø har laget. Med sin jordfarge og sitt brede magebånd ligner det veldig på en drakt fra vikingetiden. Under et seminar på Kvensk institutt i Børselv var Helga Vara til stedet. Der var også vi, skal du høre i sendingen.

For ikke å glemme, på seminaret var også Svanhild Wilhelmsen, for å snakke om kvensk husflid og identitet. Det vi spesielt merket oss, var den kvenske kvinnelua «riukkulakki», ei lue Wilhelmsen kan svært mye om. Lua er betegnet som en «grensemarkør» eller identitetsmarkør, den er erke-kvensk, skal vi høre.

Etter sendingen er jeg naturligvis tilbake neste gang, torsdag 26. januar klokka 11. Fram til da ønsker jeg alle en fin uke. Hyvästi.