Kai Petter Johansen. (Kuva: Arne Hauge)

 

– Dette får ikke lov til å fortsette lengre. Det er et altfor stort engasjement rundt i hele samfunnet, sier kvenforbundets leder, som tror endringer vil tvinge seg fram på sikt.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Leder i Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto, Kai Petter Johansen, er misfornøyd med at myndighetene generelt, og de nordnorske stortingspolitikerne spesielt, er lite interessert i å bidra for å bedre økonomien til det kvenske arbeidet.

Les også: Stortingspolitiker: – Vi har sviktet totalt

I et intervju hos Ruijan radio viser han blant annet til statsbudsjett-saka rundt Kvääniteatteri og manglende etablering av nye språksentre.

– Det er et stort engasjent og ønske om å få til for eksempel nye språksentre, der myndigheten selv sier at det allerede er for lite penger i potten til å drifte eksisterende sentre, og dermed uforsvarlig å starte opp nye, sier Johansen.

For om lag ti år siden konkluderte ELDIA-rapporten med at kvensk er et svært truet språk. Likevel finnes det i dag kun fire kvenske språksentre i Norge. Til sammenligning finnes det nitten samiske språksentre i Norge.

I intervjuet sier han at det hele oppleves som en motvilje eller motarbeiding fra myndighetene, som ikke makter å finne de små midlene som kreves, ikke engang for å sikre en forsvarlig drift av eksisterende sentre.

Videre sier han at interessen fra de nordnorske politikerne ikke står til forventningene, sammenlignet med den positive responsen forbundet opplever fra resten av samfunnet.

Les også: Har økt til over 1300 medlemmer

– Stortingspolitikerne har ikke vist noe særlig interesse for det kvenske, sier han.

Forbundslederen tror imidlertid det vil tvinge seg fram endringer etter hvert:

– Dette får ikke lov til å fortsette lengre. Det er et altfor stort engasjement rundt i hele samfunnet for en positiv utvikling, for å få på plass språksentre, og de andre institusjonene og tilbudene vi trenger for å løfte det kvenske til det nivået det fortjener å være på i samfunnet.

– På sikt tror jeg ikke politikerne slipper unna dette, sier Johansen.

Hele intervjuet kan høres i episode 135 hos Ruijan radio: