NKF-RK frykter fylkets manglende vilje til å prioritere kvenungdommen vil føre til at flere unge mister motivasjonen. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto reagerer på at kvenungdommen ikke ble prioritert gjennom årets fordeling av kvenske midler.

 

 

Kai Petter Johansen (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Under årets tildeling av midler til kvenske prosjekter fikk den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret knapt midler til å ha noe særlig aktivitet. Nylig fikk de på nytt avslag. NKF-leder Kai Petter Johansen sier litt om hva syns om ordningen i dagens Ruijan Radio-sending:

– Vi er veldig misfornøyd med avslagene fordi vi mener at disse midlene først og fremst skal prioriteres til barn og unge. Vårt ungdomsprosjekt, Kvääninuoret, er et av de mest velykkede ungdomsprosjekene som finnes, og det har stor oppslutning og når ut til ungdom på sin egen måte, sier han.

NKF reagerer også på at kvenene ikke har medbestemmelses over potten med kvenske midler.

– Vi ser at det er problem med manglende kunnskap om det kvenske miljøer og manglende kvensk medvirkning når det kommer til forvaltning av kvenske midler. Det hindrer en god og målretta bruk av de kvenske midlene, sier han og peker også til at Europarådet har tatt opp nettopp medbestemmelsesrett med norske myndigheter tidligere.

Blondt og rosa

I dagens Ruijan Radio-sending fortsetter vi selvfølgelig føljetongen fra kvenbryggeriet i Vadsø. Denne gangen skal Heidi, Martin og Aron få smake noe belgisk, blondt og rosa. 

–Dette smakte det sommer av, konstaterer trioen etter å ha delt en flaske gylden drikk.

Faste poster

Professor Emeritus Einar Niemi loser lytterne som vanlig videre gjennom kvensk historie. Denne gangen forteller han om da kvenene nærmest over natta gikk fra å ha status som innvandrere til å bli nasjonal minoritet.

Ruijan Radio har funnet frem kvensk barneregle fra Børselv om klasking av mygg (henta fra Agnes Eriksens bok: «Hiiri Hiukkahamphaansuolapalat ja vähä mitäki muuta»)

Mikä maassa mateleepi, käveleepi,
maaksi muuttua pitääpi.
Mikä puussa huiskuttaapi, kuiskutaapi,
puusta putoa pitääpi.
Lennäs lintu minkäs lennät,
kovan kuoleman käsiin lennät.

Så runder vi av med en praktisk hjemmelekse til Martin, hentet fra en av parallelltekstene i Ruijan Kaiku: «Ja nyt sie piđät oppiit korjaamhaan kallaa ja fileteeraamhaan.»

Martin Hovden viser fram vår nye buff (Foto: Arne Hauge)

I sendinga røper vi også hvordan du kan få tak i vår fantastiske nye Ruijan Kaiku-buff.

Kventimen
Denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.