Har du fått med deg at det finnes et kvensk regnbueflagg? (Foto: Elisabeth Stubberud)

 

På Kvääninuorets årsmøte ble Åsne valgt som ny leder og Pride-forkjemper Elisabeth fikk Kvenungdommens aller første hederspris.

 

Elisabeth Stubberud har designet det kvenske prideflagget (Foto: Privat)

Kvääninuoret – Kvenungdommen delte under lørdagens årsmøte ut sin aller første hederspris til noen som har gjort en spesielt viktig innsats for unge kvener. Første kven ut ble Elisabeth Stubberud.

– Elisabeth er et fantastisk forbilde for unge kvener. Det ene er at hun har designet det kvenske pride-flagget som vi i Kvääninuoret er kjempeglade i. Hun er veldig tydelig på sine forskjellige identiteter som samisk, kvensk og skeiv. Vi syns det er inspirerende å se den måten hun viser at man ikke må legge bort den ene delen av seg selv, men at man kan være alt. I tillegg jobber hun som forsker og tar inn det kvenske der også. Det er utrolig inspirerende å se at man kan bruke det kvenske i arbeidslivet på den måten. Det skulle bare mangle at hun får hederspris fra oss, og vi gleder oss til å se hva som kommer videre fra den kanten, sier Kvenungdommen.

Ruijan Radio har snakket både med hedersprisvinner Elisabeth Stubberud og nyvalgt leder i Kvääninuoret Åsne Kummeneje Mellem. Førstnevnte snakker litt om sitt engasjement for den voksende kvenske pride-bevegelsen, mens sistnevnte snakker om de hjertesaker hun gleder seg til å jobbe med i året framover.

Besvergelser

De fleste av oss havner vel innimellom i situasjoner der man tenker «Oi, her skulle jeg gjerne hatt en besvergelse til hjelp!»

Ruijan Radio har tidligere presentert ulike besvergelser for hvordan man stopper blod. Denne gangen skal vi lære et par kvenske varianter for hvordan man kan hindre musene i å spise opp høyet på låven. Også denne gangen blir Martin svært imponert over Heidis oversettelser fra kvensk til norsk.

Kväänintiima

Også denne vinteren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.