Den har haltet seg på plass for kvensk teater, finansieringen for drift i 2023. Hva som skjer etter det, er stadig uvisst. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Hei alle sammen. Æ heter Frank Halvorsen og er klar for en ny sending her på Ruijan Radio.

Også i dag er det fristende å begynne med kvensk språkhjørne. Med variert mengde kvensk har dette vært et fast innslag helt fra de dager da Ruijan Radio startet opp, og i dag skal du få høre om hvordan kvenene ble betraktet i sine nærmiljø – før de engang visste at de var kvener.

Kventeateret jobber for å skaffe seg finansiering, og nyhetene er gode, skal vi høre i dagens sending. Troms og Finnmark Fylkeskommune vil gi en million kroner, og vi skal få med oss reaksjonene.

Så var det over til Tana, der kvenske veteraner strever med tanken på at språket dør ut og det er lite man kan gjøre for å stå i mot – også fordi man ikke får penger til å starte et språksenter.

I Horten er de nok ennå langt unna et språksenter som det man ønsker seg i Tana, men likevel er det jo full anledning til å finne på kvenske sprell.

For eksempel kulturdager, med kurs i veving med grindvev. Vi skal møte instruktøren som dro nedover for å lære søringkvenene om grindvev, hun heter Helga Vara.