NÅ GJENSTÅR BARE FINALEN: Utsøkt og røft på samme tid, skriver juryen bak Betongtavlen. Her er alt lagt til rette for aktive dager med kort gangavstand til surfestranda. (Foto: Knut Åserud)

 

Nå skal Hallstein Guthu fra Vadsø opp mot to andre sterke prosjekter.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Hallstein as er i finalen for årets store norske pris til arkitektur i betong, Betongtavlen. Og det med et prosjekt i Nord-Norge. Det er jo litt gøy, sier Hallstein Guthu. Det kvenske har blitt noe av et varemerke og område for inspirasjon og satsing for vadsøværingen.

– Jeg jobber stadig med å både tilegne meg mer kunnskap om det kvenske og å forstå hvordan den kommer til uttrykk i min og mitt studio sin arkitektur, sier Guthu til Ruijan Kaiku. For tiden tegner han og kollegene på et turismeprosjekt i Øst-Finnmark, som skal presenteres for den lokale oppdragsgiveren før jul.

– Dette prosjektet har veldig tydelig kvensk og nordlig profil på grunn av beliggenhet og arkitektens bakgrunn. Generelt kommer kanskje det kvenske til uttrykk i studio sin arkitektur gjennom en pragmatisme og enkelhet. Aldri kjedelig, men alltid grundig, sier han.

Fra sliten til lun

Tilbake til prosjektet som Guthus firma nå er finalist med. Det heter «Surfe-låven i Lofoten», på Unstad på nordsiden av Vestvågøy i Lofoten. Stranden her, meldes det, er kåret til en av verdens beste surfesteder og tiltrekker seg surfeentusiaster fra fjern og nær. Og der det før sto en sliten og medtatt låve, skriver den 1300 medlemmer sterke interesseorganisasjon Norsk betongforening, er det nå kommet et nytt, lite bygg. Rødmalt som låven, og formen er ganske så lik. Men inne bak betongskallet er det et trivelig og lunt anneks, med soveplasser, kontorpult og hjemmekino:

Prosjektet sett på avstand. (Foto: Knut Åserud)

«Utsøkt og røft på samme tid. Betongkonstruksjonen er plasstøpt med bordforskaling. Utvendig er den rødmalt, men på innsiden er den ubehandlet. Forskalings- og støpearbeidet er pertentlig utført, med fine nyanserte overflater som resultat. Her har den lokale entreprenøren og betongleverandøren vært grundige i sitt oppdrag. Bygget preges av en godt gjennomtenkt og effektiv planløsning, med høy kvalitet på materialer og utførelse. Utvendig er det også laget benker i plasstøpt betong, med integrert belysning. Alt dette i godt samspill med et rehabilitert hovedbygg. Her er alt lagt til rette for aktive dager med kort gangavstand til surfestranda», skriver foreningen.

Har rukket mye

Arkitekt for prosjektet er altså HALLSTEIN AS, der sjefen sier at prosjektet er firedelt: Renovering av eksisterende laftekasse. Tilbygg til laftekassen. Anneks i betong (som altså er nominert til prisen). Og utendørsanlegg.

Lekkert i betong. (Foto: Knut Åserud)

Her kan du lese mer om de tre betongtavle-finalistene for 2022

Vi tar med at finalisten fra Vadsø startet sitt Oslo-basert arkitektstudio i 2016. De fire ansatte har så langt satt opp flere eneboligprosjekter, hytter og fritidsboliger, en rekke tilbygg, sammenslåinger og omprosjekteringer av leiligheter og eksisterende eneboliger samt prosjekter i det offentlige rom. Studio har også tegnet på hotelløsninger der forankring i og inspirasjon fra lokal kultur og natur har vært de drivende kreftene bak utforming og detaljer.

– Vi ønsker å skape funksjonell, enkel og vakker arkitektur inspirert av stedet vi er på og menneskene vi jobber med, sier Hallstein.

Detaljer. (Foto: Knut Åserud)