Utenfor Alta Lufthavn svever kvenen Bjørn Wirkola. (Illustrasjonsfoto/arkiv: Heidi Nilima Monsen)

 

Hei alle sammen – Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Det er torsdag 16. november og nok en kvensk sending står på kjøreplanen. Her får dere noen tips om dagens sending.

 

 

Kvenveteran Alf Einar Hansen sa for et par år siden at han gir opp sitt arbeid med dokumentasjon av kvensk byggeskikk. Den gang fikk han ikke gehør hos myndighet da han utførte en viktig dokumentasjon gjennom tusenvis av bilder. Da Kvensk institutt tidligere i år søkte om støtte på 270 000 kroner til et forprosjekt på Alf Einars fotoarkiv – ble det avslag. Etter at Hietaniemi kirke brant ned fikk han ny lyst til å fortsette arbeidet. Mer om den saken i dagens sending.

Da kventeateret kom til Alta med forestillinga Buffy By, dro de ikke bare til teaterscenen for de voksne. De holdt likegodt en skoleforestilling for elevene i 5C fra Elvebakken skole før hovedforestillinga. Det var både skuespillere og elever kjempefornøyd med. Vår reporter Maureen Bjerkan Olsen var til stedet og traff både skuespillere og elevene Susanne og Emilie.

I helga som var fikk kven-journalist Laila Lanes den såkalte Hedersskarven, en pris som ble delt ut under den store journalistkonferansen Svarte Natta i Tromsø. Laila gir klar beskjed at hun på ingen måte er fornøyd med hvordan media i Nord-Norge behandler det kvenske.

For få uker siden kunne dere høre at de verdenskjente naboene Per Olsen og Bjørn Wirkola fra Aronnes i Alta begge var kvenske toppidrettsutøvere på 50 og 60-tallet, men det var kun Per Olsen som ble betegnet som kven. Historiker og førsteamanuensis ved UiT, Helge Christian Pedersen, holdt foredrag i Alta med temaet «skiløping og skiftende kvensk minoritetsforståelse. Utgangspunktet er fortellingene om «finske» Per Olsen og «hopperen» Bjørn Wirkola, to naboer å regne fra Aronnes i Alta. I dag får presenterer vi del to av foredraget.

Det og mer til. Vi høres.