Under Borealis vinterfestival blir det kvensk filmkveld her på Aurora kino i Alta. (Foto: Arne Hauge)

 

Kvenforeningen og filmklubben spanderer visuelle godsaker fra Tornedalen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Årets kvenfilmkveld,» heter det om arrangementet i Alta torsdag 12. mars i år, med andre ord under Borealis vinterfestival. Det er den lokale kvenforeningen som er på banen, de skal i samarbeid med Alta filmklubb vise to korte filmer, en dokumentar og en spillefilm. Filmene vises på Aurora kino i Alta.

– Begge filmene er fra Tornedalen, og om Tornedalen, og det snakkes svensk og meänkieli, sier Nina Østlyngen fra filmkomiteen i kvenforeningen. Hun nytter høvet til å berømme så vel filmklubben som folkene ved kinoen.

Johannes og Maja

– Filmklubben har faste filmkvelder på torsdager, og andre torsdag i Borealis vinterfestival er det Alta kvenforening som viser film. Dette samarbeidet, som vi setter stor pris på, har vi hatt i mange år. De ansatte på kinoen er også hyggelige og behjelpelige med det vi kommer med. Det kan jo være ulike filmformater vi kommer med, sier Østlyngen, som lenge var ensom svale i filmkomiteen, før hun fikk med seg Kristin Nicolaysen. Det var en styrke, bekrefter Østlyngen, å få med en slik fagperson på film.

Filmene handler henholdsvis om Johannes og Maja. Her følger en kort omtale:

Dokumentaren «Johannes tornedalska historia» er laget i 2018 av Sveriges utbildningsradio (UR) til undervisning om den nasjonale minoriteten tornedalinger. Den er ett av tre program for skolen om tre av de fem nasjonale minoritetene i Sverige. Johannes er 14 år og bor i Stockholm. Han har nettopp fått vite at han har røtter i Tornedalen og ønsker å få vite mer om slekta si: Hvorfor forlot forfedrene hans Tornedalen, hvorfor byttet de etternavn og hvorfor kan ikke foreldrene hans meänkieli, som i dag er navnet på tornedalsfinsken?

Reiser hjem

Mennene bak spillefilmen Turpa kiinni minun haters (Hold kjeften mine hatere), Jon Blåhed og Jimmy Sundin, syntes det var altfor lite oppmerksomhet omkring deres egen kultur i Tornedalen. De ville lage film om noe de selv hadde savnet i oppveksten og vise ungdom i dalen at deres kultur er god og viktig. Man må ikke reise sørover for å gjøre noe bra eller bli til noe. Siden de begge er musikere, var det naturlig at musikken fikk en stor rolle i filmen. Tittelen er tatt fra en låt av Pajalabandet The Magnettes.

Filmen handler om 22-årige Maja som er fra Pajala i Tornedalen. Hun har flyttet til Stockholm, men et dødsfall i familien gjør at hun reiser hjem. Der bor søstera hennes, Sara, sammen med kjæresten sin, Johan. Han er musiker, og etter begravelsen skal de to reise på sommerturné i Tornedalen. Maja bestemmer seg for å være med, og det blir en reise der røtter og identitet blir diskusjonsemner underveis.

Vi sier snurr film, og minner om tid og sted: Torsdag 12. mars fra klokken 18.45 på Aurora kino i Alta.