Illustrasjon på hvordan man lager kvenrosa basert på matematiske prinsipper. 
(Foto: Hilja Huru)

 

Visste du at det er laget et eget matematisk undervisningsprosjekt basert på Kvenrosa? Perfekt aktivitet som oppladning til Kvenfolkets dag.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Hilja Huru er mer enn «bare» leder for Norske kveners forbund, Ruijan kveenilitto. Hun har også doktorgrad i matematikk og jobber som professor på Norjan Arktinen Universiteetti UiT, Universitetet i Tromsø. Sammen med Katriina Pedersen ved Kvænangen Språksenter/Naavuonon Kielisenteri har de laget ett eget undervisningsopplegg i matematikk og naturfag basert på kvenrosa fra kvenflagget.

Aktivitetene er hovedsaklig beskrevet som klasseromaktiviteter der elevene eller barnehagebarna sitter i klasserom og jobber med for eksempel passer og fargestifter eller utklippede maler, men noen aktiviteter kan man også gjøre ute i snøen.

– Ute kan elevene finne opp redskap som fungerer som passer, for eksempel en pinne med tau, for så å bruke flasker med farget vann til fargelegging av kvenrosen. Det er kult og gøy å tegne fargene på sne og aktivisere kvensk språk mens man holder på ute. Læreren kan også bruke digitale verktøy til å dokumentere seansen og bruke det til videre samtale i klassen. Ikke minst for å motivere andre, forklarer Huru og Pedersen.

Aktivitetene er tilknytta relevante kompetansemål, og det er laget tilpassinger til hvert klassetrinn.

Duoen har blant annet laget videoklipp som forklarer hvordan man kan gjennomføre undervisningsopplegget, samt klare oppskrifter, forklaringer og utklippsmaler til kvenrosen. I tillegg finnes egen ordliste tilknyttet aktivitetene, hvor en lærer telling på kvensk, samt uttrykk tilknyttet design av kvenflagget:

Sirkel: Sirkkeli
Firkant: Neliskantti
Rektangel: Rektangeli
Blå: Sininen
Rød: Punainen
Gul: Keltainen
Hvit: Valkkee
Blomst: Kukka
Kvenrose: Kvääniruusu

 

Les mer detaljert om prosjektet her (her finnes også maler, oppskrifter og undervisningsopplegg): Norjan Arktinen Universiteetti UiT: Kvenrosa

Illustrasjon: Katriina Pedersen