Familiekor er en flott aktivitet for småbarnsfamilier, og enda bedre er det om du kan lære deg et språk samtidig. (Illustrasjonsfoto: Arkiv)

 

Vadsø språksenter sjekker interessen for kvensk familiekor, hvor familier kan- sammen med barna sine, lære seg kvenske sanger. Dette i et forsøk på å lære bort kvensk på en enkel og trivelig måte.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Raymond Olufsen, leder ved Vadsø Språksenter, forteller at Vestre Jakobselv og en del andre plasser har hatt et slikt kor, hvor de har sunget og til og med spilt inn sanger. Nå mener han at Varanger og Vadsø barnehage kan komme med sitt bidrag.

– Vi skal prøve, som et tilbud til barnefamilier, å starte på nyåret med å tilby en kveld en eller to kvelder i måneden, alt etter forespørsel, hvor foreldre kan ta med ungene og synge kvenske barnesanger, i form av en slags språkdusj, sier han.

I tillegg til det, så er Mari Kerænen- forgjengeren på språksenteret, bokaktuell med en sangbok som slippes ut snart.

– Vi har bestilt boken fra de, med intensjon å  brukes i barnehage og også innen kulturskolen i Vadsø, forteller Olufsen.

Raymond sier at det er planer om å ta opp barnehagene synge kvenske sanger på det gamle NRK bygget, som nå er Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum. Dette til bruk i blant annet forprosjekt for et kvensk medieprosjekt han har planlagt.

Han ble inspirert etter Vestre Jakobselv barnehage, som for rundt to år siden spilte inn kvenske sanger i Tromsø for en app, men den er enda ikke kommet ut.

Synge i kirken

– Tanken er nå på sikt at dette kan resultere i at vi får et barnekor som kan være med å synge litt sanger på kvensk eller finsk i kirka, sier han.

Kvenene er godt kjente for sine mange vakre salmer, og til jul er det planlagt en finsk julegudstjeneste, hvor prest Anssi Elenius fra den Finske menigheten i Norge, tar seg turen til å stille opp 1. desember i Vadsø kirke. Anssi er den eneste finske presten i Norge som er utsendt fra den evangelisk-lutherske kirke i Finland, og han har altså ansvaret for dens arbeid blant finlendere i utlandet. Norge- i dette tilfellet.

For utenom å være vakkert, er sang også en god måte for både unge og voksne å lære seg språk på.

– Sang er jo en del av språkopplæringen. Det er enklere for de (barna). De har en melodi, og rytme og rim, så det er enklere og greiere å lære seg kvensk gjennom det, sier han.

– Og ikke minst så får du jo trent opp de estetiske sidene i hjernen, legger Olufsen til.

Vadsø Språksenter er for øyeblikket i dialog med kulturskolen for å få noe til sammen. Dette er det midler som bestemmer. De har uansett bestilt boken til Mari Kerænen, så kvensk sang blir det uansett.

– Vi har en tanke om at Mari skal komme i januar og lansere sangboken i Vadsø. Da blir det vell sang og lydinnspilling for bruk i Quænkasten, deler Raymond.

Han avslutter med å oppfordre folk til å høre på Quæncasten, som denne uken blir sendt fra Lakselv.