Tor Helge Reinsnes Moen, Anita Håkegård Pedersen, Tommy Berg og ordfører Monica Nielsen like før forestillingen startet. Ordføreren hadde med blomster til produsent Inger Birkelund. (Foto: Bjørn M. Lyng)

 

Også altaværingene stilte i flokk og følge for å se kvensk teaterkunst.

 

Bjørn M. Lyng, Altaposten

 

«Nakymätön kansa», eller «Det usynlige folket», har høstet gode anmeldelser etter urpremieren «hjemme» på Halti kulturscene i Nordreisa.

NRKs Per Kristian Olsen mente det første stykket var en teaterdebut på linje med Erling Braut Haalands debut i Premier League. Og Pål Vegard Eriksen i Ruijan Kaiku kalte det for det beste av kvensk scenekunst.

Les mer her: – En følelse av gjenkjennbarhet. Og stolthet

Nå er produksjonen på vei til hovedstaden og Nationaltheatret, og i starten av oktober blir det tre kvelder på Hålogaland Teater i Tromsø. Men før det var det Altas tur, fredag 23. september i kultursalen.

Stolt og spent

Det ble solgt litt over 200 billetter til fredagens forestilling, og ordfører Monica Nielsen var blant de med billett. Alta kommune takket som kjent ja til å gå inn på eiersiden at teateret.

– Det de gjør er utrolig viktig, og det er også derfor kommunen ville bli med sammen med fylkeskommunen, Vadsø og Nordreisa, sa Nielsen før «teppet» gikk opp.

Rune Sundelin sitter i styret, og var på urpremiere i Nordreisa. Fredag kveld så han stykket for andre gang. (Foto: Bjørn M. Lyng)

Tommy Berg er nyvalgt styreleder i teateret, og gledet seg enormt til å se resultatet av den første produksjonen.

– Jeg er stolt av at de skal spille på Nationaltheatret, hvor det er utsolgt, og det er også få billetter igjen hos Hålogaland Teater i Tromsø, poengterte Berg.

Les også: Revystjernens innsats for kventeateret

Malersalen hos Nationaltheatret er en intim scene med 61 plasser, og har solgt ut begge forestillingene. De tre datoene på HT i Tromsø har alle få plasser igjen, ifølge egen nettside.

– Det er selvfølgelig stor stas at vi har fått et eget kventeater, og jeg er også stolt av at så mange altaværinger har kommet for å se forestillingen. Fra nå er det bare én vei, og det er opp. Dette er kulturformidling på sitt beste, mener Berg.

For andre gang

– Jeg sitter også i styret, så jeg skal la være å gi så mye skryt. Men jeg syntes det var fantastisk bra, sa Rune Sundelin, som var klar for runde to etter urpremieren i Nordreisa.

– Et premierepublikum er et spesielt publikum, så det blir artig å se den litt mer ordinært, og se hvordan dette publikummet reagerer. Det er litt derfor jeg drar en gang til, i tillegg til at det var veldig bra.

Seksjonslederen på UiT fortalte at universitetet valgte å gi gratisbilletter til studentene.

– Her lærer man mye om identitet, på en annen måte enn det underviser i, påpekte han.

En annen som skulle få med seg stykket for andre gang, var Raymond Olufsen fra Vadsø kvenske språksenter. Han var i Alta for å delta på møter.

– Jeg måtte bare kombinere det med å ta en runde til. Det er absolutt verdt det, sier Olufsen.

Styremedlem i Kvääniteatteri, og daglig leder i Vadsø kvenske språksenter, Raymond Olufsen så også stykket for andre gang. (Foto: Bjørn M. Lyng)