– Det har vært spennende å bli mer kjent med det kvenske, sier Sander Larsson Framnes, han er selv kven. Nå drar han videre i livet, med i ballasten er et halvt år hos Ruijan Kaiku. (Foto: Arne Hauge)

 

Den unge journalistpraktikanten drar hjem til Vadsø.

 

Arne Hauge og Frank Halvorsen

 

I et halvår har Sander Larsson Framnes jobbet som journalistpraktikant i Ruijan Kaiku. Blant annet med ansvar for sendingene til Ruijan Radio. Tirsdag 30. november hadde han sin siste arbeidsdag, fra kontorlokalene til Mediehuset Altaposten. Om livet i «storbyen» sier han dette:

– Det har vært greit, men jeg gikk meg litt vill i starten.

Sanders praktikantperioden ble innledet med en opphold ved Kvensk institutt i Børselv, for et nærmere innblikk i det kvenske språket. Og kulturen, som i tilfellet Sander var kjent fra før. Han er nemlig ekte kven.

Godt innblikk

– De er kvener på bestemoren min sin side. Søsteren til bestemor snakket før kvensk. Men så mistet de språket. Gjennom fornorskningen, sier Sander, som bekrefter at han via jobben har gått fra å «bare» vite at han er kven, til å ha et ganske så godt innblikk i kvenfolket og det pågående kvenske arbeidsfeltet.

– Det er egentlig et ganske stort miljø som man ikke visste så mye om, før man var i det. Det har vært veldig spennende å bli kjent med, sier journalistaspiranten, som blant mye annet også planlegger å jobbe en del for sin tidligere arbeidsgiver.

– Jeg skal jobbe som frilanser for Ruijan. Skal bo i Tana, men drar bortover til Vadsø av og til for å samle inn saker. Og samarbeide om radio også, sier han, og viser til Qvænkasten med programlederne Raymond Olufsen og Lisbeht Dragnes.

Stolt kven

Når han blir «knallvoksen», mener Sander å prøve ut ulike ting av interesse. Blant annet har han blitt invitert til å stille ut bilder under festivalen «Lyden av Skallelv.» Om to år. Som vi forstår, det kvenske kunstnerlivet frister.

– Jeg har også tenkt å drive med et prosjekt om å lage komager. Så det blir jo travelt. I komagprosjektet skal jeg være med Vadsø-folkene, filme og dokumentere gamle metoder med ekte senetråder og hele pakka.

– Er du en stolt kven?

-Ja. Fra før av er jeg veldig interessert i håndarbeid, noe kvenene var flittige til å drive med. I det siste har jeg også lest en del om skogfinnene, de har også en interessant historie med byggeskikk og mye annet. Så jeg har nok det kvenske i blodet, avrunder Larsson Framnes.

Ruijan Kaiku nytter høvet til å si takk for vel utført jobb, og ønsker lykke til videre