I Disney-satsingen Togo møter vi Willem Dafoe som Leonhard Seppala. Her sammen med lederhunden Togo og resten av hundespannet. (Foto: Film frame, Disney Enterprises 2019)

 

Har du tenkt å se filmen om kvenen som reddet en hel by?

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Den offisielle filplakaten.

Før jul slapp Disney filmen Togo som er basert den sanne historien om kvenen Leonard Seppalas dramatiske ferd gjennom Alaska i 1925. Endelig blir filmen tilgjengelig her til lands når stramingtjenesten Disney+ lanseres i Norge 15. september.

Leonhard Isaksen Seppala blir av mange ansett som tidenes dyktigste hundekjører. Kvenen skapte seg tidlig et navn innenfor hundeløp ved å vinne alle konkurranser han deltok i over flere år, samtidig som han behandlet hundene sine usedvanlig humant. Den store berømmelsen kom imidlertid da han var med på å frakte antiserum til byen Nome i Alaska for å bekjempe en difteri-epidemi, og i filmen følger vi Seppala som sammen med hundespannet sitt på heroisk vis trosser ugjestmild natur, heftig uvær i bitende kulde og livsfarlige situasjoner nettopp for å hente de livsviktige medisinene til de difterirammede i den øde byen Nome. Filmen handler i stor grad om det tette båndet mellom den kvenske hundekjørerhelten og hans hundespann, og da spesielt forholdet til den trofaste lederhunden Togo.

Les også: