Nå kan du bli guidet gjennom kvenutstillingen til Porsanger Museum via en app. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Ved museet i Lakselv kan du bli guidet gjennom kvenutstillingen via en app.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Utstillingen Met olema ja tulema olemhaan: Kväänit Porsangissa, Vi er kommet for å bli: Kvener i Porsanger finnes på flere språk.(Skjermdump Vappus)

Flere museer og utstillinger har denne sommeren holdt stengt på grunn av koronarestriksjoner. Ved RiddoDuottarMuseats avdeling i Porsanger har de valgt en digital guidevariant med appen Vappus.

– “Vappus” kommer av det samiske order for kjentmann (oahpis) og ved hjelp av appen kan du laste ned tekst, bilder, kart og video knyttet til utstillingen når du befinner deg på museumsområdet, forklarer museet på sine nettsider.

Gjennom gratis-appen kan man se utstillingen Met olema ja tulema olemhaan: Kväänit Porsangissa, Vi er kommet for å bli: Kvener i Porsanger, der ulike personer med kvensk identitet forteller om sin tilknytning til kvensk språk og kultur. I appen får man også sett filmen som hører til utstillingen.

Opprinnelig var den kvenske utstillingen plassert i Lakselv, men i dag står utstillingen på Kvensk institutt i Børselv. Der blir den fram til den skal til Nordkapp senere i høst. 

– Så selv om utstillingen ikke er her på huset, kan man via appen se utstillingen når man er her i Lakselv, forteller konservator Riinakaisa Laitila.

Utstillingene i appen finnes både kvensk, samisk, norsk, finsk, tysk og engelsk, og skal fungere som en automatisk guide både innendørs og utendørs. Etter hvert som gjestene beveger seg rundt på museumsområdet vil det lastes ned relevant informasjon i appen alt ettersom hvor de befinner seg i utstillingen. Med disse funksjonene vil museene kunne nå ut til mange flere gjester med et godt tilbud ved å ta i bruk det siste innen moderne teknologi, som et supplement til tradisjonell guiding.